Onko FaceApp uhka yksityisyydelle? Taustalla venäläinen yhtiö

Petteri Pyyny

Onko FaceApp, kesän suosituin sovellus, riski? Taustalla venäläinen yhtiö, kuvat käyvät mutkan Venäjällä
FaceApp on jälleen noussut otsikoihin ja etenkin sosiaaliseen mediaan. Yhtiön sovellus nousi viraalihitiksi jo pari vuotta sitten nerokkaiden kuvamanipulaatiosuodattimiensa ansiosta. Heinäkuun puolivälissä 2019 sovellus ponnahti jälleen valtaisaan suosioon, kun sovelluksen vanhenemista simuloiva suodatin päivittyi.

Sovellukseen lähetetään haluttu kasvokuva ja siihen ajetaan haluttuja suodattimia. Etenkin sovelluksen luomat kuvat siitä, miltä käyttäjä näyttäisi vanhana, ovat erittäin uskottavan oloisia - ja upean näköisiä. Joten ei olekaan mikään ihme, että sosiaalinen media on täyttynyt käyttäjien tekemistä kuvakollaaseista, esitellen sitä, miltä he näyttäisivät eläkepäivillä.

Old Kurt Cobain - FaceApp from r/interestingasfuckKurt Cobain FaceAppin vuoden 2019 vanhenemisfiltterillä
Mutta sovellukseen liittäen on nostettu esiin myös vakavia yksityisyysuhkia.

Venäläinen yhtiö

FaceApp.io, sovelluksen taustalla oleva yhtiö, on venäläinen. Sen pääkonttori on rekisteröity Pietariinn, joten yhtiön täytyy noudattaa toiminnassaan Venäjän lainsäädäntöä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli Venäjän viranomaiset haluavat yhtiöltä jotain, kansalliseen turvallisuuteen liittyen, yhtiöb täytyy tiedot viranomaisille luovuttaa.

Mutta ainakaan kaikki pelottelu ei ole aiheellista. Monet ovat esittäneet väitteen, että FaceApp imuroisi käyttäjän puhelimelta kaikki kuvat, siihen luvan ssatuaan. Tietoturva-asiantuntija Will Strafach oli tutkinut mitä tietoja sovellus lähettää - ja mihin.Hänen analyysinsä perusteella syytä huoleen ei ole: FaceApp lähettää ainoastaan käyttäjän valitseman kuvan verkkoon, ei siis muita puhelimelta löytyviä kuvia. Valitut kuvat lähetetään pääsääntöisesti pilvipalvelimille jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa, Australiassa tai Euroopassa. Käytännössä siis sekä Googlen että Amazonin asiakkaille tarjoamiin pilvipalveluihin.

Pilvipalveluissa kuvat käyvät läpi suodattimien lisäykse, jonka jälkeen kuvat lähetetään muokattuina takaisin käyttääjn puhelimeen. Strafach toteaa toki, että pilvipalvelimilta kuvat voidaan kehittäjän toimesta lähettää eteenpäin yhtiön venäläisille palvelimille.

Luonnollisesti sovellus voisi toimia myös pelkästään puhelimen oman prosessoinnin varassa, mutta oletettavasti tällöin sovelluksen käyttö olisi tuskaisen hidasta jos käytössä on jokin muu kuin tuorein, huippuluokan puhelin. Eli laskennan siirtäminen pilveeb on todennäköisimmin käytettävyysvalinta.

FaceAppin vastaus aiheeseen

Asiaa on selvitellyt myös mm. amerikkalainen Forbes, joka oli saanut yhtiöltä vastauksia yksityisyyshuoliin.


"Lähetämme pilvipalvelimille ainoastaan ne kuvat, joita käyttäjä haluaa muokata, emme mitään muuta", yhtiön perustaja kertoo vastineessaan. "Tallennamme kuvat pilvipalvelimilla yleensä 48 tunnin ajan. Tallennus tehdään siksi, että käyttäjän ei tarvisi lähettää jokaista muokkauskertaa varten samaa kuvaa uudestaan".

Yhtiö myös vakuuttaa, että he poistavat käyttäjän kaikki tiedot pyynnöstä, jos käyttäjä ottaa heihin yhteyttä sovelluksen yhteydenottolomakkeen avulla.

Sovellus on saatavissa sekä Androidille että iOS:lle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Poco M4 5G – hinta laskenut -37%

Xiaomi Poco M4 5G
146 € CDON
228 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Motorola Moto G13 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G13
123 € Hobby Hall
131 € Proshop
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Nokia C02 – hinta laskenut -15%

Nokia C02
74 € Hobby Hall
105 € Proshop
107 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.