Applen App Storessa liikkui rahaa viime vuonna yhteensä 10 miljardia dollaria ja tänä vuonna sovelluskaupan liikevaihto on todennäköisesti vieläkin suurempi. Apple kertoi pari viikkoa sitten heinäkuun olleen App Storelle ennätyksellisen hyvä kuukausi. Google ei ole paljastanut sovelluskauppansa liikevaihtoa, mutta sen arvellaan olevan edelleen pienempi kuin App Storella.
Sovellusten ympärillä liikkuu siis miljardien dollarien bisnes, eikä siis ihme että operaattoreilla on kiinnostusta päästä mukaan sovellusten jakelubisnekseen. Yhdysvalloissa operaattoreilla on tärkeä rooli puhelimien myymisessä, joten sovellukset olisivat luonteva suunta laajentua Sovellusten tarvitsema data liikkuu operaattoreiden tarjoamien verkkojen kautta ja niitä käytetään operaattoreiden myymillä puhelimilla, joten miksei operaattori voisi myös myydä sovelluksia asiakkaileen.
Verizon on jo aiemmin yrittänyt rakentaa omaa sovelluskauppaa, mutta siitä ei tullut koskaan mitään. Kauppa lanseerattiin vuonna 2010 Vcast Appsina, jossa tarjottiin sovelluksia Androidille ja BlackBerrylle. Sittemmin kauppa nimettiin Verizon Appsiksi, joka suljettiin viime vuoden alussa.
Jättioperaattorin mukaan sillä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia rakentaa omaa sovelluskauppaa. The Informationin jutun kirjoittaneen Amir Efratin mukaan Verizonin PR-osasto leikkii semantiikalla, koska hänen tietojen mukaan Verizon vasta hakee yhteistyökumppaneita. Verizon ei kiistänyt tätä. Efratin tietojen mukaan kyseessä on pitkän aikavälin suunnitelmista, joista Verzion on puhunut laitevalmistajien ja muiden operaattoreiden kanssa.
Omaa sovelluskauppaa Androidille ovat yrittäneet rakentaa monet muutkin. Esimerkiksi Amazonilla on Appstore ja Samsungilla on Galaxy Apps, mutta kummastakaan kaupasta ei ole muodostunut varteenotettavaa haastajaa Google Playlle.
Kommentoi artikkelia