Qualcomm saattaa menettää oikeuden ARM-piirien valmistukseen

Petteri Pyyny

Maailman suurin kännykkäsuorittimien valmistaja menettää oikeutensa piirien valmistukseen 60 päivän päästä - lisenssiriita
Maailman ylivoimaisesti suurin kännyköiden järjestelmäpiirejä valmistava yhtiö Qualcomm on kohtaamassa ongelman, joka voi halvauttaa jätin toiminnan.

Qualcommin, aivan kuten vaikkapa Applenkin, järjestelmäpiirit pohjautuvat brittiläisen Armin piirisuunnitteluun. Piirivalmistajat maksavat sopimustensa pohjalta Armille siitä, että ne saavat käyttää Armin kehittämää piiriteknologiaa ja -arkkitehtuuria.

Riita Qualcommin ja Armin välillä repesi vuonna 2021, kun Qualcomm osti itselleen piirisuunnitteluun keskittyvän Nuvian. Nuvia oli sekin Armin asiakas ja kun Qualcomm osti yhtiön itselleen, Armin mielestä sekä Nuvian että Qualcommin lisenssisopimukset Armin kanssa olisi pitänyt neuvotella uudestaan.

Qualcomm kieltäytyi neuvottelemasta ja asiasta on väännetty kättä siitä lähtien.

Nyt Arm on ilmoittanut Qualcommille, että se lakkauttaa Qualcommin lisenssisopimuksen 60 vuorokauden päästä, jos sopimukseen yhtiöiden välillä ei päästä.



Qualcomm on yksi Armin suurimmista asiakkaista ja Qualcommin valmistamat piirit ovat käytössä käytännössä kaikissa maailman Android-kännyköissä. Lisäksi Microsoft on puskemassa Windowsin siirtymistä ARM-teknologiaan ja pääkumppanina muutoksessa on ollut nimenomaan Qualcomm.

Qualcommin vuosittainen liikevaihto on noin 36 miljardia euroa ja siitä valtaosa tulee juurikin kännyköiden järjestelmäpiirien myynnistä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

HMD Pulse+ – hinta laskenut -30%

Xiaomi Poco F5 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Poco F5
349 € Summ
431 € Proshop
467 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 469 €

Sony Xperia 10 V – hinta laskenut -22%

Sony Xperia 10 V
349 € Elisa
449 € Power
751 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 449 €

OnePlus Nord CE4 – hinta laskenut -20%

OnePlus Nord CE4
309 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 384 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.