Google avasi Find My Device -verkon

Petteri Pyyny

Nyt se on täällä: Googlen Find My Device -verkko, joka löytää jatkossa kuulokkeesi, kellosi ja puhelimesi
Googlen pitkään ja hartaasti valmistelema Find My Device -verkko on vihdoin valmis ja siirtymässä käyttöön.

Kyseessä on siis vastaavanlaista teknologiaa käyttävä laitteiden sijainnin tunnistamisen maailmanlaajuinen verkko kuin mitä Apple käyttää omissa laitteissaan ja etenkin AirTageissaan.

Tähänkin saakka Googlella on ollut tarjota Android-käyttäjille toimintoja, joiden avulla käyttäjä on voinut koettaa paikallistaa kadonnutta puhelintaan, mutta Find My Device -verkko vie homman askeleen pidemmälle.

Miljardit Android-puhelimet seuraavat jatkossa kaikkea

Maailmassa on käytössä miljardeja Android-laitteita ja kaikkiin Android-laitteisiin, joissa on vähintään Android 9 -käyttöjärjestelmä, tulee päivitys, joka kytkee ne osaksi Find My Device -verkkoa.

Tämän jälkeen jokaisen taskussa oleva Android-puhelin skannaa jatkuvasti ympäristöään Bluetooth-laitteiden varalta. Aivan sama, onko kyseessä ohikulkijan kuulokkeet, kadulle tipahtanut älykello tai toinen Android-puhelin.Jokaisesta yhteensopivasta laitteesta välittyy Android-puhelimeen sen kiinteä ID-numero. ID-numero salataan ja se välitetään Googlen palvelimille, yhdistettynä sijaintitietoon.

Näin tipahtanut kuuloke löytyy

Eli ajattele tilannetta, jossa nappikuulokkeesi on tipahtanut kauppareissulla takin taskusta johonkin - ja et löydä sitä mistään.

Jos yksikin Find My Device -verkkoon kytketty puhelin liikkuu tipahtaneen kuulokkeen läheltä, sen sijainti päivittyy automaattisesti Googlen tietoihin.

Eli kirjautumalla Find My Device -sovellukseen omalla puhelimellasi, omalla Googlen käyttäjätunnuksella, näet välittömästi sen, milloin ja missä kadonnut kuuloke on viimeksi osunut jonkin toisen Android-puhelimen "tutkaan". Ja tämän jälkeen voit yksinkertaisesti kävellä viimeiseen tunnettuun sijaintiin ja poimia kadulle tipahtaneen kuulokkeesi takaisin talteen.

Toimintoon liittyen tuleva Android 15 -päivitys rajoittaa jatkossa sitä, miten pysyvästi Bluetoothin voi puhelimesta kytkeä pois päältä. Muutoksen tarkoituksena on parantaa löytämistoiminnon kattavuutta.

Löytää kotona piilossa olevat tavarat

Useimmiten tavarat hukkuvat omaan kotiimme. Tähänkin Googlella on nyt ratkaisu, nimittäin Find nearby eli Etsi lähistöltä. Tällöin oma puhelimesi skannaa Bluetoothin avulla lähiympäristöä, josta kadoksissa olevan laitteen Bluetooth-signaali vaikuttaa tulevan.

Sen jälkeen puhelimen näytöllä oleva ohjeistus osaa osoittaa oikeaan suuntaan, vaikkapa makuuhuoneeseen, josta signaali vaikuttaa tulevan.

Myös laitteet, jotka pystyvät päästämään ääntä, saadaan soittamaan merkkiääntä löytämisen helpottamiseksi.

Tietoturva ja saatavuus

Google kertoo palvelun olevan täysin salattu ja laitteiden tunnistetietoja ei voida käyttää mitenkään siten, että joku muu voisi päätellä niiden omistajaa.


Find My Device on avautumassa parhaillaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Eurooppaan ja muuhun maailmaan verkko saapuu toukokuun aikana. Samalla tulevat myyntiin ensimmäiset Googlen verkon kanssa yhteensopivat Applen AirTagien kaltaiset tunnistelätkät.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

OnePlus Nord N30 – hinta laskenut -23%

OnePlus Nord N30
218 € CDON
284 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 283 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -20%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 581 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Gigantti
999 € Proshop
999 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Realme 10 – hinta laskenut -18%

Realme 10
186 € CDON
281 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 226 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.