Applen kuristusote loppui: Näin iPhone muuttui EU:n ansiosta

Petteri Pyyny

Applen kuristusote loppui: Nämä asiat muuttuivat iPhonella tänään, huomasitko?
Jos asensit tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jakeluun tulleen uusimman iOS 17.4 -päivityksen iPhonelle, saatoit törmätä uuteen ja ihmeelliseen kysymykseen.

Oikeastaan ainoa näkyvä asia, jonka uusi päivitys toi suomalaisille käyttäjille, oli Applen oman selaimen, Safarin, esittämä kysymys. Selain kysyi, haluatko jatkaa Safarin käyttämistä puhelimesi oletusselaimena. Sen lisäksi esille ponnahti myös liuta muuttuneita käyttöehtoja. Ja siinäpä se.

Mutta taustalla muuttui paljon. Euroopan Unioni pakotti Applen hellittämään kuristusotetta, jota se oli pitänyt iPhonesta aina sen julkaisusta lähtien. Taustalla on Digital Markets Act (DMA) -laki, joka laittoi jättimäiset teknologiafirmat ruotuun isolla kädellä, myös Applen.

Uudet kauppapaikat

Tällä hetkellä EU ja Apple vääntävät vielä kättä siitä, pitääkö Applen sallia myös ns. sideloading laitteilleen. Sideloading tarkoittaa siis sitä, että puhelimelle voisi asentaa sovelluksia mistä tahansa osoitteesta, vaikkapa suoraan sovelluskehittäjän sivuilta ladattuna tai vaikkapa Githubista.Toistaiseksi Apple ei tätä salli.

Sen sijaan Applen App Storeen saapuvat lähiviikkoina ensimmäiset vaihtoehtoiset sovelluskaupat. Todennäköisesti Fortnitestä tunnettu Epic Games on yksi ensmmäisistä, joka tällaisen sovelluskauppasovelluksen tuo tarjolle.

Lataamalla App Storesta toisen kauppapaikan puhelimelle, voi kyseistä kauppapaikkaa käyttää sen jälkeen App Storen kanssa rinnakkain. Eli osan sovelluksista voi halutessaan ladata edelleen App Storesta ja puolestaan osan sovelluksista voi asentaa halutessaan toisesta sovelluskaupasta.

On oletettavaa, että ensimmäiset uudet kauppapaikat koettavat saada isoimpia sovelluskehittäjiä ja pelejä valikoimiinsa, halvemmilla hinnoilla kuin mitä ne maksaisivat App Storesta ladattuna.

Aivan ensimmäiseksi uudeksi sovelluskaupaksi ehtii kuitenkin yrityksille tarkoitettu, yrityssovelluksiin keskittyvä saksalainen Mobivention, jonka sovelluskauppa aukeaa 7.3.2024.

Selaimen vaihto

Apple joutuu nyt ensimmäistä kertaa sallimaan iPhonelle myös muut selaimet. Tähänkin saakka iPhonelle ja iPadille on toki ollut saatavilla Chrome, Firefox ja useita muita selaimia.

Mutta oikeasti iPhonen Chrome ja Firefox ovat olleet vain Safari-selain, jonka päälle on liimattu Chromen/Firefoxin ulkonäkö. Apple on pakottanut kaikki selaimet käyttämään omaa Safarin selainmoottoriaan.

Nyt tilanne siis muuttuu ja Firefox on jatkossa "oikea" Firefox - ja voi olla hyvinkin todennäköistä, että Firefoxin lisäosatkin tulisivat käyttöön, kuten ne Androidille jo saapuivat. Eli mainossuodatukset, erilaiset värimaailmaa parantavat lisäosat, jne.


Lähimaksu onnistuu muillakin kuin Apple Paylla

Jatkossa myös iPhonen NFC-lähimaksujen rajapinta on avoin, eli pankit ja vaikkapa K- ja S-kaupat voivat tarjota lähimaksuja ja bonuskorttien lukua suoraan omien sovellustensa kautta, ilman Apple Payta.

Androidillehan S-bonuskortti tuli kännykkään jo viime vuonna ja S-ryhmässä varmasti selvitellään vastaavaa ratkaisua myös iPhonelle.

Älä lomaile liian kauaa

Kaikki uudet vapaudet koskettavat vain ja ainoastaan Euroopan Unionin asukkaita ja EU:n fyysistä aluetta.

Apple on linjannut omalle tiukalle tyylilleen sopivasti, että kaikki tässä mainitut vapaudet menetetään, jos lomailee EU:n ulkopuolella. Lyhyet matkat EU:n ulkopuolella eivät vielä vaikuta asiaan, mutta pitkähköt (ajan pituutta ei ole vielä määritelty) matkat Euroopan ulkopuolella sulkevat vaihtoehtoiset sovelluskaupat ja estävät muun kuin Safarin käyttämisen.

Lisäksi vapaudet eivät koske muita kuin eurooppalaisia, eivät edes lomamatkalla. Eli pitkälle Euroopan reissulle saapuva amerikkalaisturisti ei voi asentaa uusia sovelluskauppoja, eikä asentaa "oikeaa" versiota Chromesta puhelimeensa.

Ei koske iPadia

Vaikka iPhone ja iPad käyttävät teknisesti lähes identtistä käyttöjärjestelmää, eivät muutokset koske lainkaan iPadia. Tämä johtuu siitä, että EU määritteli vain iPhonen ns. jättimäiseksi portinvartijaksi, mutta iPad ei täyttänyt samaa määritelmää.

Vaikka iPhone-faneista tuntuukin tietysti, että heidän alustansa joutuu syyniin, samantyylisiin sääntömuutoksiin joutuvat sopeutumaan myös mm. WhatsApp, Google ja TikTok.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.