Garmin Vivoactive 5 arvostelu - Garminin edullisin oikea urheilukello

Arvostelussa Garmin Vivoactive 5 - Garminin halvin ja kevyin oikea urheilukello sisältää myös Garminin parhaan unen seurannan
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Syksyllä älykellojätti Garmin julkaisi ns. oikeiden urheilukellojensa sarjan edullisimpaan malliin päivityksen ja syntyi Garmin Vivoactive 5 -kello.

Noin 280 euron hintalapulla varustettu uutuus pyrkii tarjoamaan kaikki tärkeimmät kuntoiluun ja terveyden seurantaan tarkoitetut toiminnot sirossa ja kevyessä paketissa, kohtuullisella hintalapulla.

Kello eroaa merkittävästi tavallisimmista satasen urheilukelloista siinä, että toimintoja ja erilaista seurattavaa dataa Vivoactivesta löytyy merkittävästi enemmän. Samalla se kuitenkin vetää selkeän rajan siihen, ettei malli kilpaile "liikaa" yhtiön arvokkaampien kellojen kanssa.

Ja tietysti Vivoactive 5 yksi valttikortti on myös sen koko, joka on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä, karsimatta kuitenkaan liikaa näytön koosta tai akkukestosta.

Pistimme kellon parin kuukauden kestotestiin, jossa kelloa pidettiin kädessä yötäpäivää, ympäri vuorokauden. Vivoactive 5 kanssa lenkkeiltiin, käveltiin, nukuttiin ja elettiin arkea - ja samalla seurattiin kellon vahvuuksia ja heikkouksia.

Joten nyt onkin aika tiivistää löydökset arvostelumme muodossa.

Ulkonäkö ja muotoilu

Garmin Vivoactive 5 eroaa merkittävästi Garminin ns. perinteisistä urheilukelloista siroutensa puolesta. Sen halkaisija on hyvin tavanomainen 42,2 mm, mutta paksuus on saatu pidettyä 11,1 mm tasossa.

Garmin Vivoactive 5 pöydällä, näyttö sammuksissa

Kellon ulkomitat ovatkin hyvin samankaltaiset kuin kotimaisen Polar Ignite 3 -kellon, joskin Garmin on Polaria 1,6 mm paksumpi. Siroja kumpikin.

Garmin Vivoactive 5 -kellon kylki, josta löytyvät fyysiset painikkeet Vivoactive 5:n kylki, jossa ei ole lainkaan painikkeita

Fyysisiä toimintopainikkeita Vivoactive 5:sta löytyy kaksi, molempien sijaitessa kellon oikealla kyljellä.

Garmin Vivoactive 5 kädessä, näyttö päällä

Pääosa navigoinnista tapahtuu kirkkaalla 1,2-tuumaisella AMOLED-näytöllä, joka on samalla myös kosketusnäyttö.

Garmin Vivoactive 5:n pohja

Materiaaliltaan Vivoactive 5 on polymeeria eli käytännössä muovia, kehyksen ollessa alumiinia. Materiaalivalinnoista huolimatta kello vaikuttaa jämäkältä ja laadukkaalta. Ja samalla tietysti myös paino on saatu pidettyä erittäin kevyenä - Garmin Vivoactive 5 painaa vain 26 grammaa, ilman hihnaa.

Garmin Vivoactive 5 tekniset tiedot

 • Näyttö
 • 1,2 tuumaa, 390x390
 • Paino
 • 23 grammaa (ilman hihnaa)
 • Suojaus
 • 5ATM; Gorilla Glass 3
 • Ulkomitat
 • 42,2 x 42,2 x 11,1 mm
 • Rannekkeen koko
 • 20 mm
 • Akku
 • 11 vuorokautta (valmistajan ilmoittama, älykellotilassa)
  5 vuorokautta (ilmoitettu, näyttö aina päällä)
 • Yhteydet
 • WiFi, Bluetooth, ANT+, NFC
 • Muuta
 • Sisäänrakennettu GPS, vesitiiviys 50m syvyyteen saakka
 • Hinta
 • arvosteluhetkellä noin 280 euroa, tarkista päivän hinta täältä

Istuvuus

Garmin Vivoactive 5 ranteessa, sivusta kuvattuna, jolloin kellon paksuus tai ohuus näkyy hyvin

Vivoactive 5 istuu käteen todella hyvin ja kellon keveyden ja ohuuden ansiosta se on kädessä lähes huomaamaton.

Kellosta on tarjolla vain yksi koko, joka sopii ainakin omaan siroluisen miehen ranteeseeni varsin mainiosti. Aivan valtavilla ranteilla varustetulle miehelle kello saattaa olla turhankin pieni, joten sen osalta kannattaa varautua kokeilemaan kelloa myös liikkeessä - kaikille muille uskoisin kellon sopivan varsin mainiosti.

Ainoan ongelman aiheutti itselleni se, että vaikka mukana toimitettava rannehihna olikin rei’itetty varsin tiheästi, en onnistunut löytämään sitä täydellistä eli ns. kultakutri-kohtaa hihnasta kertaakaan - kello oli joko aivan aavistuksen verran liian löysällä tai liian kireällä. Tämän tietysti voi korjata helposti ja suht edullisesti hankkimalla kelloon uuden rannekkeen - Vivoactive 5 käyttää varsin hyvin saatavilla olevia, standardeja 20mm rannehihnoja.

Hyvänä puolena mainittakoon Garminin erinomaisen herkät sensorit: silloinkin jos kello oli liian löysällä ranteessa, syke ja muut tiedot saatiin luettua ranteesta tarkasti ja varmasti.

Käytettävyys

Garminin muita kelloja käyttäneillä ei ole hetkenkään ongelmaa Garmin Vivoactive 5 omaksumisessa, sillä yhtiö ei ole käytännössä muuttanut kellon toimintalogiikkaa muihin malleihin nähden.

Muista kelloista - tai elämästä ilman urheilukelloa - Vivoactiveen hyppääville opettelua on jonkin verran, sillä kellosta löytyy varsin tukeva kattaus toimintoja. Tärkeimmät toiminnot löytyvät kuitenkin suoraan kosketusnäyttöä ylös ja alas rullaamalla, jolloin saadaan näkyviin päivän tärkeimmät terveys- ja liikuntatiedot. Suorituksen aloittaminen puolestaan käynnistyy aina oikean reunan ylemmästä napista.

Muiden toimintojen opetteluun kannattaa varata viikko, pari aikaa jotta niistä tulee luontevasti ja helposti löydettäviä.

Navigointi tapahtuu pitkälti kosketusnäytön avulla, joka voi olla kauhistus fyysisiin painikkeisiin tottuneille, mutta tärkeimmässä, eli suorituksen mittauksessa, kosketusnäyttöä ei tarvita lainkaan.

Älypuhelinsovellus

Garminin oma älypuhelinsovellus Garmin Connect kerää allekirjoittaneelta kehut vuodesta toiseen. Sen kyky kerätä valtava määrä dataa yhteen nippuun kuitenkin siten, että datasta on oikeaa hyötyäkin - ja siihen ei huku, on ihaltavaa.

Garmin Connectin päänäkymä, 1/4 Garmin Connectin päänäkymä, 2/4 Garmin Connectin päänäkymä, 3/4 Garmin Connectin päänäkymä, 4/4

Vivoactive 5 ei kerää aivan niin hervottoman paljoa dataa käyttäjästään kuin vaikkapa Epix Pro tai Fenix 7 Pro, mutta varsin kattavan kuvan suorituskyvyn ja terveyden tilasta Vivoactivenkin tiedoista saa selville.

Urheilussa

Testijaksomme aikana Vivoactive 5 oli käytössä sekä kävellessä, juostessa, pyöräillessä että kuntonyrkkeillessä. Erilaisia suorituksia - selkeästi eniten kävelyä - kerättiin keskimäärin kaksi per päivä ja mittausdataa keskimäärin tunnin verran joka ikinen päivä.

Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 1 Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 2 Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 3 Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 4 Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 5 Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 6 Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 7 Garmin Vivoactive 5: Yhden juoksulenkin aikana kerätyt tiedot, kuva 8

Tilastoja liikunnasta irtoaa mukava määrä, vaikka kyseessä onkin Garminin "hinnat alkaen" urheilukello. Juoksusta tarjotaan syketiedot, matka, kadenssi, vaikutus kuntoon, nousu/lasku, jne.

Palautumisaikaa, vaikutusta aerobiseen/anaerobiseen kuntoon ja muutamia muita tarkempia tietoja Vivoactive 5 ei tarjoa, vaan niitä varten pitää loikata pykälä ylöspäin Garminin mallivalikoimassa. Tavalliselle lenkkeilijälle tarjottu data kuitenkin on enemmän kuin riittävää.

Sykeanturin tarkkuus oli omien kokemusteni mukaan erittäin tarkalla tasolla. Tokihan ranteesta mitatessa sykkeen rekisteröinnissä on pieni parin sekunnin viive sykkeen muutoksesta sen näkymiseen datassa, mutta se ei omassa treenitavassani haitannut mitään - ja sama viive on tarjolla kaikissa ranteesta sykettä mittaavissa laitteissa. Syketasot vastasivat samoja tasoja, joita myös rinnalta sykettä mittaava sykevyö antoi parin testilenkin perusteella.

Kellon sisäänrakennettu GPS ei sisällä ns. multi-band -toimintoa, eli GPS ei osaa käyttää useampaa eri satelliittitaajuutta yhtäaikaa. Käytännössä tuo puute tyypillisesti näkyy kelloissa siten, että tarkkuus ei ole aivan niin hyvä kuin kelloissa, joista ominaisuus löytyy (tokihan tähän vaikuttavat monet muutkin seikat, kuten kellon fyysinen rakenne, GPS-sirun tekniikka, jne).

Testin pohjalta GPS:n tarkkuuden suhteen ei ollutkaan sitten mitään syytä huoleen. Omat juoksulenkkini suhaavat pitkälti kaupungin keskustassa ja sen liepeillä, jossa rakennukset aiheuttavat helposti heittoa navigaation tarkkuuteen. Vivoactive 5 yllätti kuitenkin positiivisesti ja GPS:n tarkkuus oli ilahduttavan hyvä: mitään ihmeempää sekoilua ei tapahtunut yhdenkään tutkimani lenkin aikana. Ainoastaan parin kävelylenkin seurannassa reitti "oikaisi" rakennuksen kulman läpi, lyhentäen matkaa parin metrin verran todellisuudesta. Mutta esimerkiksi autotien vierellä reitti pysyi kiltisti juuri sillä puolella tietä, jossa olin kävelyä/juoksua tehnytkin.

Mielestäni GPS:n ja sykeanturin tarkkuuden osalta Vivoactive 5 pesee helposti monet muiden valmistajien verrokit ja on omassa hintaluokassaan varsin tarkka kapistus.

Merkittävin heikennys Vivoactiven liikuntatoiminnoissa edeltäjäänsä (Vivoactive 4s) ja moniin muihin Garminin malleihin nähden on korkeusmittarin puuttuminen. Eli nyt kellon avulla ei voi enää mitata portaiden kiipeämistä ja muita nousuja, joihin vaadittaisiin tarkempaa dataa kuin GPS:n tarjoama tieto.

Terveystiedot ja uni

Vivoactive 5 suurin uudistus muuhun Garminin mallistoon nähden on ehdottomasti sen uudistunut unen seuranta. Vastaava toiminto löytyy jo mm. Garmin Venu 3 -kellosta, mutta tämä oli ensimmäinen Garminin kello, jossa uusittua unen seurantaa tuli itse testattua.

Perinteisesti Garminin unen seurannassa on ollut kaksi merkittävää ongelmaa. Ensinnäkin Garminin algoritmi ei ole ymmärtänyt lainkaan konseptia päikkärit. Toisekseen kellot tuppaavat tulkitsemaan paikoillaan makaamisen yöaikaan nukkumiseksi, vaikka olisit parhaillaan käymässä repivää viestisotaa Xitterissä, sängyssä makoillen.

Mitä on siis uudistunut?

Parikin asiaa. Ensinnäkin Garmin Vivoactive 5 tunnistaa vihdoin päivätorkut. Toisekseen kelloon on tuotu aivan uutena toimintona mukaan suositus seuraavan yön unen tarpeesta.

Garminin univalmentajan ohjeet tulevalle yölle Garminin keräämät unipisteet edelliselle yölle

Nyt päiväunet rekisteröityvät omikse tiedoikseen ja ne lasketaan myös mukaan kuluvan vuorokauden uniin. Päikkärit myös vaikuttavat suoraan Garminin Body Battery -tilaan eli eräänlaiseen "kropan akun varaustasoon". Lisäksi päikkärit vaikuttavat myös kellon tarjoamaan arvioon siitä, miten pitkät yöunet tulevana yönä pitäisi saada kiskaistua - vähentäen tulevan yön unen tarvetta.

Harmillisesti päiväunia ei voi erikseen etsiä Garmin Connect -sovelluksen kautta - eli jos haluaisit löytää ne päivät jolloin on tullut otettua pienet päikkärit, sitä varten pitää penkoa unidataa päivä kerrallaan historiatiedoista läpi.

Muuta terveysdataa Vivoactive 5 kerää varsin mukavasti. Kellosta saadaan ulos sykevahtelun tila (HRV), happisaturaatio, kuntoikä ja paljon muuta tietoa. Lisäksi sovellus tarjoaa varsin selkeät ohjeet siitä, mitä mikäkin tieto oikeastaan tarkoittaa - ja miten sitä voisi parantaa.

Treenitietojen osalta tietoja puolestaan puuttuu varsin paljon kalliimpiin malleihin verrattuna, eli isot erot Vivoactivessa kalliimpiin malleihin nähden löytyvät juurikin treenitietojen osalta, eivät niinkään terveystiedoista. Sellaisia treeneistä kerättäviä tietoja, jotka joistain kalliimmista malleista löytyvät, mutta joita Vivoactivesta ei löydy ovat mm. kilpailuennuste, kestävyyspisteet ja mäkipisteet.

Omassa kohderyhmässään Vivoactive 5 tiedot hakkaavat useimmat muut kokeilemani älykellot keräämiensä tietojen laajuudessa - sekä niiden esitystavassa.

Akkukesto ja latausnopeus

Garmin lupaa kellolle 11 vuorokauden akkukestoa älykellotilassa, mutta näytön ollessa aina päällä (always-on-display / AOD), lupaus laskee 5 vuorokauteen.

Omissa testeissäni pidän aina testaamani älykellot käytössä siten, että näytön kirkkaus on joko suurin mahdollinen tai lähellä sitä, AOD on aina päällä ja useimmat terveystiedot kerätään talteen myös yöllä. Näillä asetuksilla saan kellojen akkukestosta jokseenkin keskenään vertailukelpoista dataa.

Liikuntaa GPS:n päällä ollessa kertyy testijakson aikana aika tarkalleen tunti joka päivä, joten siltäkin osin oma testaustapani pyrkii tuottamaan keskenään verrannollista tietoa eri kellojen kesken.

Näillä pohjustuksilla sain Garmin Vivoactive 5 akun kestämään aika tarkalleen 3 vuorokauden ajan, koko testijakson ajan. Akkukesto oli muihin testaamiini Garminin kelloihin pieni pettymys, mutta toisaalta kellon sirouteen ja toimintoihin nähden varsin hyvä tulos.

Lataus oli kohtuullisen nopea prosessi ja lähes tyhjästä aivan täyteen kello latautui noin tunnissa. Lataus tehdään edelleen Garminin omalla latausjohdolla, joka tarkoittaa sitä, että latauspiuha on pakko muistaa napata mukaan, vähintäänkin viikonloppua pidemmille reissuille.

Muut havainnot

Vivoactive 5 on yksi Garminin vuoden 2023 aikana uudistamista kelloista, josta löytyy vuori uusia urheilulajeja - aiempaan, varsin kapeaan urheilulajien valikomaan nähden. Nyt kellosta löytyvät omat lajivalikkonsa niin nyrkkeilylle, hiihdolle kuin kymmenille muillekin urheilulajeille.Aivan kaikkea mahdollista ei vieläkään löydy: mm. rullaluistelu loistaa edelleen poissaolollaan, mutta eteenpäin on menty ja kovasti.

Iltaraportti kellon näytöllä

Mielenkiintoinen ohjelmistossa tapahtunut uudistus on myös iltaraportti. Se räpsähtää kellon näytölle kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa ja tiivistää hyvin yksinkertaisesti pakettiin sen, miten päiväsi on kellon keräämän datan mielestä mennyt. Välillä raportti voivotteli kiireistä ja stressaavaa päivääni, mutta toisinaan se kehui myös tasapainoista päivää, joka sisälsi juuri oikeassa suhteessa liikuntaa, työtä ja lepoa.

Kellon tarjoama aamuraportti on taas yksinkertaisempi ja perinteisempi paketti, joka näyttää heti heräämisen jälkeen yhteenvedon body batteryn tilasta sekä päättyneen yön unipisteet.

Yhteenveto

Garmin Vivoactive 5 on mainio päivitys Vivoactive-sarjaan, tarjoten paljon "oikean" urheilukellon ominaisuuksia hieman kevyemmässä ja sirommassa paketissa.

Vivoactive 5 tarjoaa mielestäni tavalliselle terveyttään seuraavalle ja harrastusmielessä liikuntaa harrastavalle mainion paketin - se on selkeästi monipuolisempi, tarkempi ja parempi kuin yksinkertaisimmat markettien älykellot, mutta samalla se ei ulkonäöltään ja kooltaan yritä olla liikaa "tosiurheilijan" kello.

Akkukesto voisi toki olla parempi kuin nykyinen, käytännössä noin 3 vuorokauden kesto, mutta kello on toisaalta saatu pidettyä samalla sopivan kevyenä ja pienenä. Mainittakoon myös se, että korkeusmittarin puute on yllättävä ja ärsyttävä kauneusvirhe muuten mainiossa kellossa.

Isoin ongelma Vivoactive 5:ssa on sen hinta: noin 280 euron hintalapulla se on pikkuisen liian kallis ominaisuuksiinsa nähden. Kun kellon hintalappu aikanaan tipahtaa noin 200 euroon tai sen alle, se on ehdottomasti hintansa arvoinen ostos - nyt se on hieman ylihintainen (vaikkakin omassa kategoriassaan todella hyvä) pieni urheilukello.

Vaihtoehdot

Vaihtoehtoja Vivoactive 5:lle on paljonkin, mutta niistä kenties suomalaisille läheisin on monella tavalla vastaava siro, mutta paljon toimintoja sisältävä Polar Ignite 3. Polar on sekin ohut, siro ja sisältää ihan oikeita urheilukellon ominaisuuksia. Polar on tällä hetkellä vajaan satasen halvempi kuin Garmin, joten hintaero menee tässä suhteessa Polarin hyväksi heittämällä.

Mutta Polaria riivasivat testissämme GPS:n epätarkkuuden ongelmat, joita Garminissa ei ollut. Eli urheilijalle, joka haluaa tarkkaa tietoa juoksulenkkiensä ja pyöräilyjensä pituudesta, Garmin on ehdottomasti parempi valinta. Myös akkukesto on Garminissa Polaria parempi.

Toinen vertailukohta on arvostelussamme mainiosti pärjännyt Garmin Venu 2, joka on siis uudemman Venu 3:n edeltäjä. Molemmat maksavat tällä hetkellä hieman alle 300 euroa. Venu 2 tarjoilee urheilun saralla nipun toimintoja, joita Vivoactivesta ei löydy. Vastaavasti unen seuranta on Vivoactivessa merkittävästi kehittyneempää Venu 2:een nähden. Vivoactive 5 on myös sirompi kuin Venu 2, mutta toisaalta Venu 2 päihittää Vivoactiven akkukestollaan.

Plussat

 • Erinomainen AMOLED-näyttö
 • Tarkka GPS
 • Tarkka sykkeenmittaus
 • Parantunut unenseuranta
 • Loistava kännykkäsovellus
 • Kevyt

Miinukset

 • Ei korkeusmittaria
 • Suhteellisen vaatimaton akkukesto
 • Lataukseen vaaditaan Garminin oma johto
 • Hinta (varauksin)

Garmin Vivoactive 5

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.