Apple sallii vihdoin muutkin selaimet kuin Safarin iPhoneilla - EU:n pakottamana

Petteri Pyyny

Vihdoin: Apple taipui EU:n tahtoon ja sallii iPhoneissa muutkin selaimet - mutta päätti keksiä edelleen omia sääntöjään
Harva iPhonen käyttäjä edes tietää sitä, että iPhoneen ei oikeasti voi asentaa muita selaimia. Ei Chromea, ei Microsoftin Edgeä, ei edes Firefoxia.

Muita selaimia voi näennäisesti kyllä asentaa, mutta ne eivät ole oikeasti omia selaimiaan, vaan kaikkien iPhonessa toimivien selainten on pakko käyttää ns. selainmoottorinaan Applen omaa WebKittiä, eli Safarin selainmoottoria.

Eli jos Safarissa on jokin tunnettu bugi tai ongelma vaikkapa JavaScriptin tai CSS-tyylitiedostojen näyttämisessä, ongelmat koskevat kaikkia muitakin iPhonen selaimia. iPhonen Chrome ja muut vaihtoehtoiset selaimet ovat siis vain käytännössä kehyksiä, jotka käynnistävät Safarin, omaan ulkonäköönsä.

Rajoitus on täysin iPhonejen ja iPadien käyttämän iOS-käyttöjärjestelmän erikoisuus. Kaikilla muilla alustoilla, olipa kyseessä sitten Windows, Android, Linux tai jopa Applen macOS, selaimet käyttävät omia selainmoottoreitaan. Selainmoottoreista yleisin on Blink, jota käyttävät Chrome, Edge, Brave, Vivaldi ja Opera.Tilanne muuttuu vihdoin maaliskuussa, kun Euroopan Unionin uusi Digital Markets Act astuu voimaan. Sen piiriin kuuluu iso joukko teknologiajättejä, joiden on DMA-lain perusteella pakko muuttaa toimintaansa avoimemmaksi. Yksi joukkoon kuuluvista on Apple, jonka osalta DMA:n vaatimukset koskevat Safari-selainta, iOS-käyttöjärjestelmää sekä App Store -sovelluskauppaa.

Muutokset tulevat voimaan iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäpäivityksen myötä. Sen jälkeen selaimia kehittävät yhtiöt, kuten Google, voivat tuoda "oikeat" versiot selaimistaan myös Applen ekosysteemiin.

Apple kuitenkin näyttää jääräpäisesti tekevän muutoksesta mahdollisimman haastavaa, sillä yhtiö on asettanut uusille selainmoottoreille vuoren ehtoja, ennen niiden hyväksymistä Applen alustalle. Selainten pitää käydä läpi Applen oma turvallisuustarkistus, jossa samalla tutkitaan selainten tarjoama yksityisyydensuoja. Prosessin jälkeenkin Apple varaa itselleen oikeuden poistaa minkä tahansa selaimen hyväksyntä iOS-alustalta, jos sen mielestä selain ei vastaa yhtiön asettamia standardeja.

Luonnollisesti Apple sallii vaihtoehtoiset selaimet iPhoneille vain ja ainoastaan Euroopan Unionin alueella. Muissa maissa vanha käytäntö jatkuu kuten tähänkin saakka.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Google Pixel 7a – hinta laskenut -22%

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.