Uusi Android? Asenna ainakin nämä sovellukset!

9
Petteri Pyyny

Uusi Android? Asenna ainakin nämä sovellukset!
Uudesta Android-puhelimesta saa paljon enemmän irti, kun nappaa käyttöön pari erinomaista pientä sovellusta niiden kaikkien tuntemien perussovellusten lisäksi.

Listasimme tässä muutaman sovelluksen, joihin suosittelemme tutustumaan niiden kaikkien tuntemien pankkisovellusten, Instagramin, Facebookin, WhatsAppin ja YouTuben lisäksi.

Parempi näppäimistö

Aivan kärkeen suosittelemme ainakin kokeilemaan jotain muuta näppäimistöä kuin sitä, mikä puhelimessasi on valmiiksi asennettuna. Yleensä valmistajien omat näppäimistöt ovat jotain hirvittävän ja kelvollisen välimaastosta.

Tässä suhteessa suosituksemme osuu SwiftKey-näppäimistöön.

Sen etuna ovat mm. ulkoasun täysin vapaa muokattavuus. Mutta todellinen hyöty tulee mielestämme parista tekijästä, joka erottaa SwiftKeyn niin selvästi kilpailijoistaan. Ensinnäkin, se oppii kirjoituksestasi jatkuvasti. Eli mitä pidempään sitä käyttää, sen paremmin se oppii tunnistamaan tapasi kirjoittaa ja se ei korjaa vaikkapa jatkuvasti käyttämiäsi murresanoja - eikä edes kirosanoja.

Toisekseen SwiftKey osaa halutessasi käyttää kahta (tai useampaa) kieltä oikeasti yhtä aikaa. Eli jos kirjoitat "finglishiä" eli suomen ja englannin sekasotkua, se onnistuu mainiosti, ilmnan että kieltä tarvitsee vaihtaa kunkin sanan välillä - kunhan asennat sekä suomen että englannin kielipaketit mukaan.

SwitfKeyn voit ladata tästä:Lisää vaihtoehtoisia näppäimistöjä löydät parhaat näppäimistöt Androidille -artikkelistamme. Ja ohjeet näppäimistön vaihdolle Androidissa löydät täältä.

Muistiinpanot kuntoon

Parhaat muistiinpanosovellukset toimivat mainiosti sekä kauppalistoina että nopeiden muistiinpanojen ja merkintöjen arkistona. Sekä Microsoftin OneNote että Googlen Keep ovat loistavia valintoja tähän tarkoitukseen.

Molemmat tukevat myös listojen ja muistiinpanojen helppoa jakamista, joten mm. kauppalistaa voi päivittää lennosta myös se kotiin jäänyt osapuoli, toisen tarkistaessa kaupassa kun ostoslista "elää" sitä mukaa kuin kotona käydään kaappeja läpi.

Puhtaasti kauppalistojen hallintaan edellä mainittujen lisäksi on pakko nostaa esiin myös Listonic, joka muistaa ostoslistalle lisätyt tuotteet ja osaa ehdottaa niitä parin merkin kirjoituksen jälkeen. Myös jakotoiminnot ovat erinomaisella tasolla.Uutisnälän helpotusta

Useamman uutismedian seuraamiseen löytyy useitakin vaihtoehtoja. Itse suosittelemme - tietysti - oman sisarsivustomme kehuttua HIGH.FI Uutisvahti -sovellusta, jonka kautta voi seurata helposti kaikkia ilmaiseksi luettavissa olevia kotimaisia uutissivustoja. Lisäksi sovelluksen kautta voi halutessaan seurata myös tuhansia ulkomaisia uutissivustoja.Vastaavia sovelluksia löytyy myös maailmalta, jos englanninkielinen uutismaailma kiinnostaa - suosittuja ovat vaikkapa Feedly ja Flipboard.

Tekoälyä

Tekoälyn osalta sovelluskaupat tursuavat mitä epämääräisempää tarjontaa, kun tekoälykuume on ollut kovimmillaan jo vuoden 2022 lopulta lähtien.

Mutta tekoälyssä yksi on ylitse muiden, eli alkuperäinen ChatGPT. Sen Android-sovellus on kehittynyt jo varsin loistavaksi kapistukseksi, sillä sovelluksen puheentunnistus on erinomainen - myös suomeksi. Ja lisäksi sovellus osaa haluttaessa myös jutella vastaukset takaisin. Eli ChatGPT:n mobiilisovellus on kenties vihdoin se kauan odotettu, oikeasti toimiva ääniavustaja.

ChatGPT Androidille

Vaihtoehtoja WhatsAppille

WhatsApp on de facto viestisovellus Suomessa, mutta kannattaa kokeilla myös sen kilpailijoita. Etenkin viimeisen vuoden aikana WhatsAppin yksityisyysasetuksista ja sen tavasta jakaa tietoja sen emoyhtiölle Facebookille on kohidstu paljonkin. Yksityisyyttään vaalivien suosikiksi onkin noussut avoimen lähdekoodin Signal, joka on kerännyt vuonna 2021 hurjan määrän uusia käyttäjiä.Uudet sosiaalisen median kanavat

Vuosi 2023 muistetaan siitä, että Twitterin / X:n sekoilujen ansiosta markkinoille syntyi tilaa täysin uusille sosiaalisen median palveluille.

Nopeimmin kasvanut näistä on Metan omistama Threads, jonne ilmestyivät niin Twitteristä paon tehneet kuin Instagramista tekstipohjaiseen someenkin eksyneet.

AfterDawnin virallinen Threads-tili kannattaa laittaa seurantaan heti

Palvelu aukesi suomalaisten käyttöön marraskuussa 2023 ja sen Android-sovellus löytyy täältä.

Vaihtoehtona vinkkaamme myös rauhallisemmalla tahdilla kasvavaa, ilman algoritmia päänäkymää näyttävää BlueSkyta, johon liittyminen vaatii vielä toistaiseksi kutsukoodin.

Varmuuskopioi kuvat!

Puhelimessasi on todennäköisesti jo valmiiksi käytössä Google Kuvat, mutta kannattaa varmistaa asia. Ja ennenkaikkea, kytke Kuvien varmuuskopiointi päälle. Jos Google Kuvat puuttuu puhelimestasi, voit asentaa sen täältä.

Varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti, kunhan avaat sovelluksen kerran, valitset kuvanlaadun, jolla varmuuskopiointi tehdään ja valitset kuvakansiot, jotka haluat varmuuskopioitavan. Kuvan laadun suhteen "Hyvä" riittää useimmille varsin mainiosti ja tällöin kuvia mahtuu ilmaiseen 15 gigatavun tallennustilaan tuhansittain.

Google Kuvien varmuuskopioinnin ollessa käytössä kuvasi eivät mene hukkaan, vaikka puhelimesi menisi rikki tai katoaisi.

Lue täältä lisää tärkeimpien tietojen siirtämisestä vanhasta uuteen Androidiin.

Tiedä kuka soittaa

Mikäli saat usein puheluita tuntemattomilta soittajilta, kannattaa puhelimeen asentaa Fonecta Caller.

Tämä sovellus puhelun tullessa soittajan tiedot, joten näet, mikäli kyseessä on esimerkiksi puhelinmyyjä.

Fonecta Callerin käyttö on osittain maksullista. Kuukauden kolme ensimmäistä tuntemattoman numeron hakua ovat ilmaisia, sen jälkeen palvelusta voi halutessaan maksaa eri hinnoittelumallien mukaan.

Hätätilanteiden varalle

Hätätilanne saattaa omalle kohdalle iskeytyä koska tahansa. Tällöin avun saaminen paikalle nopeasti on tärkeää.

Hätäpuhelua soittaessa ei välttämättä muista tai tiedä omaa tarkkaa sijaintiaan, mutta tähän saa apua sovelluksen kautta.

112 Suomi on Hätäkeskuslaitoksen sovellus, jonka kautta soittaessa sijaintitiedot välittyvät automaattisesti hätäkeskukseen. Sovellus tarjoaa myös muita hyödyllisiä tietoja.

Sähkön hinta selville

Energiamarkkinoiden mentyä sekaisin Ukrainan sodan vuoksi, on sähkön hinnan seurannasta tullut lähes yhtä arkinen rutiini monelle kuin sään seuraamisestakin. Sähköautojen yleistyminen ja tuulienergian nousu ovat nekin osaltaan lisänneet tarvetta seurata pörssisähkön kursseja, päivittäin.

Sähkön hinnan seurantaan on mielestämme olemassa yksi sovellus yli muiden, täysin ilmainen Sähköseuranta, jonka toimintoje esittelimme syksyllä 2022 laajemmassa artikkelissamme.Budjetti haltuun

Inflaation jyrätessä oman talouden hallinta on entistä tärkeämpi ottaa haltuun. Tässä mielestämme paras sovellus on tanskalainen Spiir. Sen avulla näet yhdestä näkymästä kaikkien eri pankkitiliesi ja luottokorttiesi ostot - vaikka tilit ja kortit olisivat eri pankeista. Lisäksi sovellus ryhmittelee ostokset automaattisesti omiin kategorioihinsa ja mm. omien tilien väliset siirrot voi poistaa sotkemasta menojen kokonaisuutta.

Käsittelimme Spiiriä vuoden 2021 alussa laajemmassa jutussamme ja se on tuon jälkeenkin ollut omassa käytössämme erinomainen arjen apuri.

Sovellus on täysin ilmainen ja luottokorttijätti Mastercard osti sen itselleen viime vuonna. Tietojasi ei myöskään myydä mainostajille.Toinen suosittelemamme talouden seurannan sovellus on Cashew, jonka Android-version voit ladata täältä.

Muita sovellusvinkkejä

Tässä vielä lista muista mielestämme tutustumisen arvoisista sovelluksista, joita kannattaa ainakin kokeilla uuden (ja vanhankin) puhelimen kanssa:
  • AfterDawnin uutiset - AfterDawnin ja Puhelinvertailun uutiset omassa sovelluksessaan, tietysti..
  • Edge - Microsoftin uutta selainta on kehuttu paljon
  • Klassinen Firefox -selain on aina suositeltujen listallamme sekin
  • Nova Launcher - jos haluat heittäytyä villiksi ja kokeilla erilaista käyttöliittymää Androidiisi
  • YAZIO - uudenvuoden lupauksena painonpudotus? Näppärä ja ilmainen apulainen tähän hommaan
  • Duolingo - jos haluat opiskella uutta kieltä ja englanti taipuu jo hyvin
  • Smart Audiobook Player - jos maksullisten äänikirjapalveluiden sijaan suosit ilmaisia, MP3-muotoisia äänikirjoja, on tämä kenties paras toistosovellus
  • Discord - Etenkin pelaajien suosiossa oleva viestisovellus
  • Bitwarden - loistava sovellus salasanojen hallintaan, ilmaisversio toimii kaikilla laitteilla


Puuttuuko listalta jokin sovellus, joka mielestäsi kaikilla pitäisi puhelimessaan olla? Kerro meille, vaikka kommenttikentässä!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
460 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Realme C30s – hinta laskenut -37%

Realme C30s
65 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Oppo A79 – hinta laskenut -14%

Oppo A79
184 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 214 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
85 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (9)

OneMember
OneMember

1

Yksi artikkelista puuttuva WhatsAppin korvaaja on Line.

Office Lens, koska välillä on hyvä saada helposti paperiset dokumentit puhelimeen tai vaikka tietokoneelle PDF-muodossa.
Samaan tarkoitukseen myös Adobe Scan on asiallinen vaihtoehto.

Fonecta Caller, minun mielestä ainoa kannattava maksullinen sovellus kännykkään. Tämä vaatii 0,25€ maksavan Fonecta-tilin, jonka jälkeen se toimii myös sinun seuraavissa puhelimissa. Numerohaku ja soittajan tietojen näyttäminen auttaa paljon.

Kaikki penkkiurheilijat varmaankin tuntevat jo LiveTulokset sovelluksen?

Uusimmassa Android versiossa taitaa jo olla (tai sitten se on vasta seuraavassa) kunnollinen äänenvoimakkuuden säätö eri sovelluksille. Onneksi tuon ominaisuuden saa omaan luuriin myös Volume Manager ohjelmalla.

Vastaa
jkij
jkij

2

listalla ainoastaan duolingo tarpeellinen.
ja käsittääkseni tukee myös suomenkieltä nykyisin.
swiftkey on kyllä ainoa käyttökelpoinen näppis.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

Viivakoodin ja Qr koodinlukija, jos laite ei naatiivisti niitä lue tyydyttävästi.

Jos ei muuta löydä, ja ei halua vain jakaa käytöstään, niin aloittaa vaikka.
com.google.zxing.client.android

Vastaa
dRD
dRD

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rellupa:

Eiköhän pankkisovelluksen asentaminen ole nykyään se välttämäton homma.

Toki. Ideana olikin listata tuollaisia sovelluksia, joita monelle ei välttämättä tule mieleen asentaa/kokeilla puhelimeen :-)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OneMember:

Yksi artikkelista puuttuva WhatsAppin korvaaja on Line.

Office Lens, koska välillä on hyvä saada helposti paperiset dokumentit puhelimeen tai vaikka tietokoneelle PDF-muodossa.
Samaan tarkoitukseen myös Adobe Scan on asiallinen vaihtoehto.

Fonecta Caller, minun mielestä ainoa kannattava maksullinen sovellus kännykkään. Tämä vaatii 0,25€ maksavan Fonecta-tilin, jonka jälkeen se toimii myös sinun seuraavissa puhelimissa. Numerohaku ja soittajan tietojen näyttäminen auttaa paljon.

Kaikki penkkiurheilijat varmaankin tuntevat jo LiveTulokset sovelluksen?

Uusimmassa Android versiossa taitaa jo olla (tai sitten se on vasta seuraavassa) kunnollinen äänenvoimakkuuden säätö eri sovelluksille. Onneksi tuon ominaisuuden saa omaan luuriin myös Volume Manager ohjelmalla.

Mainioita ehdotuksia, Fonecta Caller etenkin on sellainen, joka olisi pitänyt ehdottomasti listalle lisätä.

Vastaa
OneMember
OneMember

7

LastPass - Pientä huomiota tähän sovellukseen. Sen ilmaisversioon lisättiin kuluvana vuonna isoja rajoituksia. Joten tällä hetkellä sitä on vaikea suositella, jos haluaa salasanat synkronoida eri laitteilla (esim. tietokone ja kännykkä).

X-plore File Manager - Tarkoitettu vaativampaan laitteen tiedostojenhallintaan. Näin pääset oikeasti kännykän hukkaamiin, vaikeasti siirrettäviin tai muuten piilotettuihin tiedostoihin käsiksi.

Veikkaus - Vasta tänä vuonna Google Playn kauppaan päässyt Veikkauksen virallinen sovellus sisältää ajanvietettä kun kauppojen peliautomaateilla on jonoa ;)

Email - Lightning Fast & Secure Mail - Tässä hyvä vaihtoehto heille joilla on useita sähköpostilaatikoita eri palveluissa. Tämä oli itselle parempi ratkaisu kun Androidin oma s.postisovellus.

Vastaa
0M3G4
0M3G4

8

Textra on ihan ehdottomasti paras tekstiviestisovellus meille, jotka haluamme tietää etukäteen kuka tekstaa - siinä saa omat äänet jokaiselle lähettäjälle. Ja musiikin kuunteluun laitteelta Folder Player on ehdoton - yksi niitä harvoja, jotka tukevat hakemistorakennetta.

Vastaa
Solonen
Solonen

9

High.fi (sekä afterdawnin) softa ei edes asennu uudempaa Androidiin kun on liian vanha sovellus 😅

"This app isn't available for your device because it was made for an older version of Android."

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.