Kolmas kännyköiden käyttöjärjestelmä saapuu vuonna 2024

Petteri Pyyny

Ensi vuonna tapahtuu? Kolmas iso kännyköiden käyttöjärjestelmä
Sen jälkeen kun Google lopetti Android-yhteistyön kiinalaisen Huawein kanssa, on entinen kännykkäjätti ollut vapaapudotuksessa käytännössä kaikissa Kiinan ulkopuolisissa maissa.

Huawei ei kuitenkaan ole lannistunut, vaan on pala kerrallaan rakentanut omaa käyttöjärjestelmäänsä, HarmonyOS:ää.

Tai oikeastaan tähän saakka on ollut harhaanjohtavaa puhua täysin omasta käyttöjärjestelmästä, sillä Harmony on pohjannut käytettävyytensä pitkälti siihen, että siihen on sisältynyt eräänlainen Androidin yhteensopivuuden takaava mekanismi. Eli Android-sovellukset ovat toimineet Harmonyn päällä sellaisenaan (kunhan ne eivät tukeudu Googlen palveluihin).

Mutta Kiinan valtio haluaa riuhtaista itsensä irti länsimaisesta teknologiasta ja siihen saumaan Huawein ongelmat ovat tavallaan osuneet kuin nappi silmään. Yhtiö on pakon edessä kehittänyt omaa, Googlesta riippumatonta ratkaisuaan eteenpäin, tukeutuen lähinnä Kiinan omaan markkinaan. Kiinassahan "oikeat" Android-valmistajatkaan eivät toimita kännyköitään Googlen palveluilla varustettuna, sillä Google ei operoi lainkaan Kiinassa.Kiinan markkinasta Harmonylla on jo 13% markkinaosuus ja se on lähes tasoissa iPhonen markkinaosuuden kanssa.

Ensi vuonna nähdään kuitenkin ensimmäistä kertaa testi sille, miten vahva Huawein asema Kiinassa oikeasti on. Yhtiö aikoo nimittäin ottaa täyden irtioton Androidista vuonna 2024 - eli Androidin sovellukset eivät enää jatkossa toimi lainkaan Huawein uusissa kännyköissä.

Riski on melkoinen, sillä Androidin markkinaosuus on Kiinassa noin 75% ja muutos tarkoittaa sitä, että yksikään tuttu ja turvallinen sovellus ei enää toimi Huawein uusilla kännyköillä, elleivät sovelluskehittäjät tee niistä kokonaan Harmonya varten luotuja uusia versioita. Tähän ongelmaanhan mm. Windows Phone aikanaan pitkälti kaatui: kun suosituimmat sovellukset puuttuivat, ei alusta saanut myöskään käyttäjiä - ja kun käyttäjiä oli vähän, ei sovelluskehittäjiäkään alusta kiinnostanut.

Toki Kiinassa tilanne voi olla eri: valtio voi hyvinkin ystävällisesti pakottaa suurimmat sovelluskehittäjät tukemana myös Huawein käyttöjärjestelmää. Huawei kertoo, että sen nykyisellä HarmonyOS löytyy jo yli miljardista laitteesta, mutta mukana ovat myös mm. yhtiön älytelevisiot. Lisäksi on epävarmaa tulevatko nykyiset laitteet päivittymään uuteen, "Android-vapaaseen" HarmonyOS:n versioon.

On myös mielenkiintoista leikitellä ajatuksella siitä, miten Huawei pärjäisi länsimaiden markkinoilla kännykällä, jossa eivät toimi Android-sovellukset lainkaan. Suurimmat sovellusjätit, TikTokia lukuunottamatta, ovat pitkälti amerikkalaisia. Ja on vaikea nähdä, että ne innostuisivat tukemaan käyttöjärjestelmää, jolla ei ole Kiinan ulkopuolella käytännössä lainkaan käyttäjiä.

Lue myös: Missä maassa eri valmistajien puhelimet tehdään - listaus


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto Razr 2022 – hinta laskenut -25%

Motorola Moto Razr 2022
987 € CDON
1125 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1124 €

OnePlus Nord N30 – hinta laskenut -23%

OnePlus Nord N30
218 € CDON
284 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 283 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -20%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 581 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Gigantti
999 € Proshop
999 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.