Opas: Ota Androidin Lukutila käyttöön

Petteri Pyyny

Lukutila saapui Androidille: Näin otat sen käyttöön - Puhdistaa kaiken häiriön tekstistä ja kertoo kauanko lukemiseen menee aikaa
Maailman suosituin mobiilikäyttöjärjestelmä Android on saanut uuden ominaisuuden, joka on saatavilla kaikille Android-laitteille. Lukutila on uusi ominaisuus, joka mahdollistaa tekstin lukemisen ilman häiriöitä, kuten mainoksia, kuvia, linkkejä tai puhelimen ilmoituksia. Se toimii kaikilla selaimilla ja lähes kaikkien muidenkin sovellusten kanssa, eli ominaisuuden voi ottaa käyttöön, käyttipä selaimenaan sitten Chromea, Firefoxia tai vaikkapa Bravea.

Lukutila luo käyttöjärjestelmän reunaan pienen painikkeen, jota napauttamalla sillä hetkellä näkyvissä oleva sivu muutetaan luettavampaan muotoon, poistamalla siitä kaikki häiriötekijät. Lisäksi lukutila laskee automaattisesti arvion siitä, kauanko artikkelin lukemiseen menee aikaa.

Alla esimerkin vuoksi AfterDawnin artikkeli sivulla itsellään ja sama artikkeli lukutilan läpi katsottuna:

AfterDawnin artikkeli ilman lukutilaa AfterDawnin artikkeli lukutilan kanssaNäin otat lukutilan käyttöön

Käytännössä lukutila on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmän laajennus, joka asennetaan puhelimeen erikseen. Eli lataa ja asenna Lukutila -sovellus Play-kaupasta ensin.

Asentamisen jälkeen napauta Play-kaupassa näkyvää Avaa -painiketta ja ohjelma ohjaa asetuksissa eteenpäin.

Siirry puhelimen omiin asetuksiin ja etsi sieltä kohta Esteettömyys.

Androidin Esteettömyys -valikon näkymä


Listasta löytyy nyt kohta Lukutila. Napauta sitä.

Lukutila kytketty päälle


Napauta ominaisuus päälle kytkemällä Pikanäppäin: Lukutila päälle ja puhelimen näytön reunaan ilmestyy pieni nappi. Tuota nappia painamalla saat jatkossa esillä olevan tekstin aukeamaan lukutilassa.

Samalla tavalla toistamalla aiemmat vaiheet valikoissa voit myös poistaa Lukutila-painikkeen käytöstä. Pienenä lisäbonuksena lukutila osaa myös lukea näytössä olevan tekstin ääneen, jos et pysty keskittymään artikkelin lukemiseen itse juuri nyt.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X8 – hinta laskenut -32%

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -30%

Samsung Galaxy S10e
337 € CDON
674 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 481 €

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10
279 € CDON
699 € Kärkkäinen
979 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Oppo A16s – hinta laskenut -29%

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.