Haluatko pienen puhelimen? "Jos nyt ei saa aikaiseksi tehdä jotain asialle, pieniä kännyköitä ei kenties koskaan tule olemaan"

Petteri Pyyny

Haluatko pienen puhelimen? Jos nyt ei saa aikaiseksi tehdä jotain asialle, pieniä kännyköitä ei kenties koskaan tule olemaan
Sosiaalisessa mediassa ja jopa perinteisessäkin mediassa huudellaan usein pienten kännyköiden perään. Mutta ne samat huutelevat kuluttajat eivät lopulta osta edes niitä harvoja saatavilla olevia pienempiä puhelimia. Joten pieniä puhelimia ei vain ole.

Tähän tilanteeseen on nyt vihdoin turhautunut älkellovalmistaja Pebblen perustaja Eric Migicovsky, joka haluaa vihdoinkin herätellä ihmisiä kunnolla.

Hän on yksinkertaisesti perustanut sivuston, johon ihmiset saavat ilmaista tukensa pienelle huippuluokan Android-puhelimelle. Lista toimitetaan sen jälkeen suurimmille Android-valmistajille ja yritetään saada yhtiöt vakuuttuneiksi siitä, että pieniä kännyköitä kannattaa edes valmistaa.

Vetoomuksessa halutaan Android-vastinetta iPhone 13 minille, joka on käytännössä ainoa markkinoilta löytyvä todella pieni huippuluokan kännykkä.

Olemme listanneet jo pitkään kaikki tärkeimmät saatavilla olevat pienet kännykät ja lista on todellakin surullisen lyhyt. Android-puolella tarjolla on käytännössä Sonyn mallisto, Asus Zenfone 8 ja kourallinen muita vaihtoehtoja. Mutta yhtään iPhone minin kokoista huippuluokan teknisillä ominaisuuksilla olevaa Android-kännykkää ei ole olemassakaan.

Migicovskyn vaatimuslista olisi seuraavanlainen:



  • noin 5,4-tuumainen, FullHD-tarkkuuden OLED-näyttö (60 Hz virkistystaajuus riittää)
  • kameroiden kuvanlaadun pitäisi olla vähintään Google Pixel 5:m tasoiset
  • mahdollisimman "puhdas" Android
  • Qualcomm Snapdragon 8 gen 1 tai sitä vastaava lippulaivatason suoritin
  • 5G
  • kaksi takakameraa (pääkamera ja laajakulmakamera)
  • 8GB RAM-/käyttömuistia
  • vähintään 128 gigatavua tallennustilaa
  • lähimaksuihin kykenevä NFC
  • lukitsematon bootloader, joka mahdollistaisi epävirallisten Android-versioiden kehittämisen


Valitettavasti sosiaalisessa mediassa on helppo huudella, mutta lopulta raha ratkaisee. Pienelle, kohdennetulle yleisölle suunniteltu kännykkä maksaisi väistämättä aluksi enemmän kuin muut kännykät, joten potentiaalisten ostajien olisi varauduttava maksamaan lisähintaa toiveensa toteutumisesta. Ja vaikkapa Sonyn markkinaosuutta katsottaessa voidaan todeta, että näin ei todellakaan ole.

Vastaavia projekteja on nähty vuosien mittaan useita, mm. erilaisia Nokian Communicator -sarjan täyttä näppäimistöä tavoittelevia Android-mellaja - jotka ovat kaikki ajan myötä kadonneet historian sivujuonteiksi.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa SmallAndroidPhone.com.

Vetoomus toimitetaan valmistajille, kun se on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Sitä odotellessa suosittelemme tukemaan niitä Android-valmistajia, jotka jo tekevät pienempiä kännyköitä kuin muut valmistajat.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
217 € RDE.FI
260 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.