Ironiaa? WhatsApp syyttää Applea urkinnasta

Petteri Pyyny

Ironiaa? WhatsApp syyttää Applea urkinnasta
Facebookin omistama WhatsApp syyttää Applea käyttäjien yksityisyyden loukkauksesta ja urkinnasta. Taustalla on Applen hiljattainen muutos toimintaansa.

Taustalla on Applen viime viikolla vahvistama toimintatapa, jonka pohjalta Apple alkaa tutkimaan iPhone-käyttäjien laitteille talletettuja kuvia, ilman käyttäjien suostumusta. Tutkiminen tehdään koneoppimista käyttäen, jossa algoritmi kaivaa esiin mahdollisia laittomia kuvia iPhone-käyttäjien laitteilla.

Jos algoritmi löytää lapsipornoon viittaavia kuvia laitteilta, se hälyttää ihmismoderaattorin apuun. Mikäli epäilys vahvistuu oikeaksi, ilmoittaa Apple käyttäjästä Yhdysvaltain viranomaisille. Järjestelmä on otettu toistaiseksi käyttöön vain Yhdysvalloissa.

neuralMatch -nimellä toimiva seuranta on ehtinyt aiheuttaa jo kohun yksityisyyttä valvovien järjetöjen ja viranomaisten piirissä: sen pelätään olevan portti, jonka myötä teknologiafirmat alkavat jatkossa seuraamaan entistä tarkemmin mitä käyttäjät omilla laitteillaan tekevät. Useat tutkijat näkevät uhkana sen, että diktatuurit vaativat vastaavaa järjestelmää seulomaan hallituksen vastaisia mielipiteitä ja muuta kumouksellista toimintaa käyttäjien laitteista.

Nyt samaan kuoroon on liittynyt WhatsAppin johtaja Will Cathcart, joka pitää suuntausta "huolestuttavana". Hän pohtii tilannetta twiitissään:

Applen rakentamaa ja ylläpitämä' seurantajärjestelmää voitaisiin helposti käyttää minkä tahansa sisällön etsimiseksi. Mikä tahansa sisältö, mitä Apple tai hallitus haluaisi seurata, on järjestelmän piirissä.







Tapaus on toki Facebookille myös herkullinen tilaisuus päästä lyömään takaisin, sillä Apple on moukaroinut Facebookia yksityisyyden tiimoilta viime vuosina rankalla kädellä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.