Sony Xperia 1 III arvostelu

Arvostelu: Sony Xperia 1 III - 1300 euron huippuluuri kaatuu hintaansa ja ylikuumenemiseen
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Arvosteluumme saapui elokuussa 2021 myyntiin tuleva Sonyn uusi lippulaivamalli, Sony Xperia 1 III.

Muhkealla 1300 euron hintalapulla lätkäisty uutuus pyrkii erottumaan muista superluokan älypuhelimista muutamalla erikoisuudella: ensinnäkin se on yksi harvoista oikeasti pieneksi laskettavista huippuluokan Android-puhelimista. Toisekseen, se noudattaa Sonyn omaa, muista erottuvaa tyyliä monessakin mielessä: puhelimen ulkoasu on hyvin sony-mainen ja mukana on liitäntöjä joita muiden puhelimista ei enää löydy.

Lisäksi tietysti keihäänkärkenä puhelimessa ovat sen kamerat - Sonyn ammattitaito pitäisi näkyä Sony Xperia 1 III osalta tällä osa-alueella kaikin mahdollisin tavoin.

Pistimme uutuuden muutaman viikon käyttötestiin ja otimme selvää, mitä kaikkea 1300 eurolla oikein Sonylta on tarjolla.

Tekniset tiedot

 • Mitat:
 • 165 x 71 x 8,2 mm
 • Paino:
 • 186 grammaa
 • Näyttö:
 • 6,5 tuumaa,
  3840 x 1644 pikseliä,
  120 Hz OLED
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
 • Muisti:
 • 12 GB;
  256GB / 512 GB tallennustilaa
 • Takakamerat:
 • Pääkamera: 12 megapikseliä, OIS, f/1,7 aukko
  Ultralaajakulmakamera: 12 megapikseliä, OIS, f/2,8 aukko
  Telekamera: 12 megapikseliä, f/2,8, tuplalinssi (70mm / 105mm)
 • Etukamera:
 • 8 megapikseiä
 • Akku:
 • 4500 mAh (ei vaihdettavissa)
 • Lataus:
 • 30W langallinen pikalataus;
  langaton lataus; käänteinen langaton lataus
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 11
 • Muuta:
 • tupla-SIM, 5G, muistikorttipaikka
 • Liitännät:
 • USB-C; 3,5mm kuulokeliitäntä
 • Hinta:
 • 1300 euroa (12GB / 256GB)
  1400 euroa (12GB / 512GB)

Tarkemmat Sony Xperia 1 III tekniset tiedot löytyvät täältä.

Ulkonäkö

Ulkonäöltään Sony kulkee täysin omia polkujaan puhelintensa suhteen. Yhtiö on valinnut Xperioioilleen oman muotokielen, josta se ei tingi tälläkään kertaa.

Sony Xperia 1 III takaa

Sony Xperia 1 III:ssa silmiinpistävää on sen muoto: puhelin on kuin päistä pitkäksi venytetty älypuhelin, eli näyttö on todella “korkea” verrattuna muihin suurten valmistajien puhelimiin. Toisaalta, näyttö on myös erittäin kapea muihin nykyisiin huippuluureihin verrattuna.

Muiltakin osin Xperia 1 III on erittäin oman näköisensä puhelin: se ei yritäkään olla bling, kimalteleva tai millään tavalla trendejä seuraava, vaan monella tapaa tylyn, yksinkertaisen tyylikäs - kenties jopa “pohjoismainen” muotoilultaan, jos termiä sopii japanilaisesta tuotteesta käyttää.

Rakenne on kaikin puolin mainion oloinen: puhelin suorastaan solahtaa käteen ja tuntuu kädessä erittäin hyvältä. Edestä puhelimen näyttö on suojattu Gorilla Glass Victus -lasilla ja takaa puhelinta suojaa puolestaan Gorilla Glass 6 -lasi. Rungon materiaalina on käytetty alumiinia. Materiaalivalintojen ansiosta puhelimesta tulee erittäin tukeva ja laadukas vaikutelma heti käteen otettaessa.

Puhelimen takaosan materiaali on hieman mattapintainen ja puhelin onkin piristävä poikkeus siinä mielessä, että sen takapaneelissa eivät näy juurikaan sormenjäljet. Takaa löytyy puhelimen kamera-arsenaali, joista lisää tarkemmin hieman myöhemmin artikkelissamme.

Sony Xperia 1 III nappikylki

Puhelimen oikealle sivulle on pakattu hengästyttävä määrä painikkeita. Aivan ylimpänä ovat perinteiset äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitetut keinupainikkeet.

Seuraavaksi kyljestä löytyy virtapainike, joka toimii samalla puhelimen lukitusnäppäimenä. Näiden lisäksi sama painike sisältää myös sormenjälkilukijan - eli Sony luottaa tässä edelleen omaan tapaansa toimia, myös sormenjälkilukijan osalta.

Toiseksi alimpana kyljessä on suomalaisille varsin tarpeeton painike: Google Assistant -nappi. Painike tekee juuri sen, minkä nimi antaa olettaakin: avaa esiin Google Assistant -avustimen, aina ja tilanteesta riippumatta. Painikkeen toiminnallisuutta ei voi itse säätää lainkaan, joka on todella ärsyttävä puute.

Aivan alimpana löytyy nostalgiaa sisältävä painike: erillinen kameran kaksivaiheinen laukaisin, joka toimii täsmälleen kuten vastaavat painikkeet toimivat jo 10 vuotta takaperin mm. Nokian kännyköissä. Nappia painamalla puhelimen kamerasovellus aukeaa aina, myös puhelimen ollessa lukittuna. Kevyempi painallus kuvaustilassa lukitsee kameran tarkennuksen ja voimakkaampi painallus nappaa kuvan. Eli aivan kuten digikameroissakin.

Sony Xperia 1 III alareuna, jossa USB-C -liitin

Alareunasta löytyy ainoastaan USB-C -liitin tiedonsiirtoa ja latausta varten.

Sony Xperia 1 III vasen kylki, jossa SIM-kortin paikka sekä muistikorttipaikka

Vasemmalta kyljeltä löytyy ainoastaan SIM-kortin luukku. Korttiluukku aukeaa - harvinaista kyllä - ilman erillistä työkalua, sillä se on suunniteltu siten, että sen voi vetää auki pelkällä kynnellä.

SIM-kortin kelkan yhteydessä on myös paikka muistikortille tai vaihtoehtoisesti toiselle SIM-kortille.

Sony Xperia 1 III yläreuna, jossa 3,5mm kuulokeliitäntä

Puhelimen yläreunasta löytyy mielenkiintoinen häivähdys historiaa: 3,5mm kuulokeliitäntä.

Näyttö

Sony Xperia 1 III näyttö, jossa kuva

Sonyn uutuuden yksi markkinoinnin kulmakivistä on sen 4K -tarkkuuteen pystyvä 120 Hz virkistystaajuudella toimiva näyttö. Kyseinen yhdistelmä nähdään nyt ensimmäistä kertaa älypuhelimessa, samassa paketissa - 4K-näyttöjä on nähty aiemminkin, samoin 120 Hz virkistystaajuuksia, mutta Xperia 1 III yhdistää ne.

4K-näytön paremmuutta perinteisempään venytettyyn FullHD-näyttöön on mielestäni hieman vaikea perustella, koska pikselitiheys alkaa olemaan jo sillä tasolla, että selkeiden erojen esiin saaminen on työn ja tuskan takana.

Mutta näyttö on joka tapauksessa erittäin sulava ja etenkin sen värintoisto on pienten asetusten ruuvausten jälkeen jopa erinomaisen hyvä. Myös 120 Hz virkistystaajuus on tervetullut ominaisuus - pelit ja muut sovellukset, joissa sulava ruudun liike erottuu selvästi, hyötyvät korkeasta virkistystaajuudesta silmin havaittavasti.

Valitettavasti Sonyn muutoin mainiossa näytössä on yksi todella paha ongelma: sen valovoima on varsin kehno. Etenkin kesällä 2021, kesähelteiden koetellessa / hemmotellessa maatamme, oli Sonyn näytön käyttäminen kirkkaassa päivänvalossa välillä lähes mahdotonta. Usein näyttöä lukiessa piti siirtyä varjoon tai varjostaa näyttöä kädellä. Näytön kirkkautta saatiin nostettua hieman kytkemällä automaattinen kirkkauden säätö päälle ja vaihtamalla näytön väribalanssi ns. Creator’s Modeen, jolloin näyttö olikin selkeästi kirkkaampi - joskaan ei edelleenkään täysin luettavissa suorassa auringonpaisteessa. Tässä suhteessa monet muut kilpailevat valmistajat repivät selkeää pesäeroa Sonyyn verrattuna.

Takakamerat

Näytön lisäksi toinen osa-alue, jota Sony painottaa Xperian markkinoinnissa ovat sen takakamerat. Sony Xperia 1 III takaa löytyvät sekä ultralaajakulmakamera, pääkamera että telekamera.

Iso uutuus on kuitenkin tällä kertaa nimenomaan telekamerassa, jossa käytetään ns. periskooppilinssiä, jolla telekameran polttoväliä - eli “zoomausta” - voidaan vaihtaa lennosta. Eli Sonysta löytyy kolme takakameraa, mutta käytännön elämän kannalta kameroita onkin tarjolla tavallaan neljä.

Sony Xperia 1 III kameramoduli

Telekameran sensorina käytössä on Sony IMX 663, joka tarjoaa 12 megapikselin tarkkuutta, optisella kuvanvakaimella.

Pääkameran sensorina toimii Sony IMX 557. Pääkamerastakin puristetaan ulos 12 megapikselin kuvia, aukon ollessa f/1,7. Pääkamerastakin löytyy optinen kuvanvakain (OIS).

Viimeisenä kamerapatterissa on tarjolla ultralaajakulma, jossa siinäkin pikseleitä on sama kuin muissakin takakameroissa: 12 megapikselin verran. Sensorina jälleen Sonyn omaa tuotantoa oleva Sony IMX 363, aukon ollessa f/2,2. Valitettavasti laajakulmakameraan ei ole sisällytetty tällä kertaa optista kuvanvakainta.

Toinen uutuus, joka kamerapuolelle on tehty, on tekoälyyn / koneoppimiseen pohjautuva silmien seuranta. Ominaisuus toimii siis käytännössä niin, että kuvaa sommitellessa kamerasovellus havaitsee kuvasta silmät ja oletusarvoisesti lukitsee tarkennuksen niihin. Ominaisuuden ansiosta villisti pomppivista leikki-ikäisistä lapsista sekä päätä pahkaa säntäilevistä lemmikeistä pitäisi onnistua ottamaan tarkkoja kuvia, vaikka kohteet eivät kuvattaessa paikalla pysykään.

Silmiin tarkennus toimii itse asiassa testiemme perusteella varsin mainiosti: liikkeessä ominaisuus onnistui lähes aina nappaamaan kuvan tarkennuksen kohdalleen haluttuihin kasvoihin - sekä lemmikeillä että ihmisillä. Toiminto kytkeytyy päälle, kun Xperian laukaisinnappia painetaan hieman alaspäin - ohjelmisto alkaa seuraamaan havaitsemiaan silmiä kuvasta ja pitää kuvan kohdistettuna juurikin niihin.

Takakameroiden kuvanlaatua arvioidessa testattavaa oli varsin paljon: käytännössä neljä takakameraa ja niiden toiminta eri tilanteissa.

Sonyn kamerasovelluksen perustila

Pääkameran osalta kuvat olivat kauttaaltaan erinomaisia: Sonyn tapa säilyttää värimaailma lähempänä realismia kuin useimmilla kilpailijoillaan on asia, joka vaatii hieman totuttelua, mutta joka on pitkässä juoksussa erittäin positiivinen piirre.

Myös hämärässä otetut kuvat (jotka olivat Suomen kesästä johtuen luonnollisesti sisätiloissa otettuja) olivat pääkameran suhteen erinomaisia, päihittäen monen kilpailijan erillisen yötilankin kuvien laadussa, kohinan vähyydessä ja yksityiskohdissa.

Samaa voi sanoa myös ultralaajakulman suhteen: sekä hyvissä valaistusolosuhteissa että pimeässä otetut kuvat olivat järkiään erinomaisen laadukkaita eikä häiritsevää kohinaa tullut kuviin edes valon vähetessä merkittävästi sisätiloissa. Myöskään optisen kuvanvakaimen puute ei latistanut kuvien tarkkuutta mitenkään merkittävästi laajakulman osalta.

Erikoisen telekameran osalta valitettavasti tarina oli hieman eri: perinteisemmällä 2,9x linssillä kuvat pysyivät edelleen hyvälaatuisina, mutta toinen telekameran linsseistä, 4,4x, tuotti selkeän pettymyksen: kuviin tuli sekä päivänvalossa että pimeässä merkittävä määrä pehmeyttä ja yksityiskohtien katoamista.

Iso kiitos kaikille neljälle polttovälille ja kolmelle kennolle on pakko antaa kiitosta siitä, että niiden keskinäinen värimaailma pysyi hyvin pitkälti samana, riippumatta mikä sensoreista oli käytössä. Useissa kilpailijoissa värimaailma muuttuu selkeästi kylmemmän ja lämpimämmän välillä, kun sensoria vaihdetaan.

Yhteenvetona sanottakoon kuitenkin, että Sonyn kameroilta olisin silti toivonut vielä rahtusen enemmän - nyt ne tuottavat erittäin hyviä kuvia kolmella polttovälillä, mutta se jokin pieni ero, joka aiheuttaisi “wow”-efektiä kameraa käytettäessä jäi puuttumaan.

Esimerkkikuvia

Alla lisäksi kuvia, joissa verrataan eri kameroiden ottamia kuvia samoista kohteista. Järjestys on aina: ultralaajakulma, pääkamera, tele. Maisemaesimerkissä on tarjolla vain ultralaajakulman ja pääkameran otokset.

Sonyn ammattilaisen työkalut

Sony Xperia 1 III kamerasovelluksen ammattilaistila

Sony Xperia 1 III mukana toimitetaan Sonyn ammattilaisille tarkoitetut kuvaustyökalut: Valokuvaukseen tarkoitettu ammattitila löytyy nyt varsinaisen kamerasovelluksen sisältä, valikoiden takaa.

Photo Pro -kuvaustila noudattaa käyttöliittymältään samaa toimintaa kuin Sonyn järjestelmäkameroiden valikotkin.

Sony Xperia 1 III Cinema Pro -sovellus

Tarkkoja säätöjä kaipaavan videokuvaukseen löytyy sitten kokonaan oma sovelluksensa, Cinema Pro.

Kumpikin, sekä järempi kuvaustila että Cinema Pro, tarjoavat työkaluja niille käyttäjille, jotka haluavat viritellä kuviensa ja videoidensa asetukset viimeisen päälle kohdalleen. Mainittakoon mm. Cinema Pron kautta säädettävät äänitasot, jotka ovat näppärät vaikkapa keikkoja kuvattaessa.

Etukamera

Kaikesta kameratekniikkaan ja näytön tarkkuuteen panostamisestaan huolimatta Sony on jostain käsittämättömästä syystä päättänyt jättää selfie-kameroiden kehittämisen sikseen. 1300 euron julkaisuhetken hinnalla myytävä puhelin vuonna 2021 ei saisi sisältää suhteellisen antiikkista 8 megapikselin kiinteän tarkennuksen etukameraa. Mutta näin vain on.

Etukameran värimaailma on kohtuullisen hyvällä tasolla, mutta yksityiskohtien erottelukyky on korkeintaan keskihintaisten puhelinten tasoa, jos sitäkään.

Videokuvaus

Kaikki kolme Sonyn takakameraa osaavat kuvata 4K -tarkkuuden videota 30fps ruutunopeudella tai vaihtoehtoisesti FullHD -tarkkuuden videota 60fps nopeudella. Lisäksi Cinema Pro -sovelluksen kautta voidaan pääkameralla kuvata myös 4K -videota 60fps nopeudella, mutta tuolloin videoiden koko alkaa kasvamaan jo varsin levottomiin mittasuhteisiin.

Videoissa toistuu jälleen sama logiikka kuin valokuvissakin: värimaailma on lähes täydellinen ja eri sensoreiden välinen värimaailma on käytännössä identtinen keskenään. Ja jälleen, 4,4x telelinssi tuottaa tarkkuuden osalta pienen pettymyksen: videosta puuttuu tietty terävyys, jota 4K -tarkkuuden videoista odottaisi näkevänsä.

Kuvanvakaus on OIS:n ja fiksun ohjelmiston ansiosta onnistuttu saamaan erinomaiselle tasolle ja jopa kävellessä otetut videot ovat lähes tasaisia, kun ne ohjelmallisesti on vakautettu.

Suorituskyky

Suorituskyvystä Sony Xperia 1 III kohdalla vastaa markkinoiden tämän hetken nopein Qualcommin Snapdragon, eli Snapdragon 888. Kyseinen suoritin löytyy käytännössä kaikista muistakin vuoden 2021 huipputason Androideista, joten tällä saralla ihmeempiä eroja ei Sonyn hyväksi - tai haitaksi - voida vetää.

Puhelin on järkiään erittäin nopea ja sulava. Lisäksi Sony on paketoinut puhelimeen mukaan varsin reippaasti käyttömuistia, joten minkäänlaisia puhelimen raudasta johtuvia hidasteluja ei käytössä nähty koko testijaksomme aikana. Mutta kuumeneminen … siitä lisää hieman myöhemmin.

Sony Xperia 1 III on suorituskyvyltään juuri mitä sen pitääkin olla: upean nopea, lippulaivapuhelin.

Akkukesto ja lataus

Valitettavasti Sonyn akilleen kantapää on tässä tapauksessa akkukestossa. Olemme uutisoineet Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin virtasyöpöstä luonteesta aiemminkin ja jostain syystä tilanne korostuu kenties pahimmilleen juurikin Sonyn tapauksessa.

Raskaammassa käytössä emme saaneet puhelimen akkua kertaakaan kestämään aamusta iltaan ilman akun välilatausta. Usein lomalla raskaampia pelejä pelaillessa akkua piti latailla jonkin verran parikin kertaa päivän aikana. Kaikissa testeissämme akkukesto oli jatkuvasti merkittävästi heikompaa kuin vastaavilla suorittimilla ja akuilla varustetuissa kilpailijoissa.

Sony Xperia 1 III laturi

Valitettavasti myöskään latausnopeudet eivät kompensoi kehnoa akkukestoa. Sony Xperia 1 III tukee 30W pikalatausta ja 30W laturi toimitetaan myös myyntipakkauksen mukana. Sonyn 4500mAh akku latautuu puhelimen omalla pikalaturilla puolessa tunnissa noin 43% tasoon, mutta aivan täyteen lataaminen kestää nykymittapuulla tuskastuttavan kauan: yli puolitoista tuntia.

Pienenä plussapuolena mainittakoon kuitenkin se, että Sony tukee myös USB-PD -latausta eli virtaa voidaan pikaladata mistä tahansa kyseistä standardia tukevasta pikalaturista. Xperia 1 III tukee myös 15W langatonta latausta, mutta langatonta laturia puhelimen mukana ei toimiteta.

Sonyn Android

Sonyn yhden käden tila

Sony Xperia 1 III tuli myyntiin Android 11 käyttöjärjestelmällä, jonka päälle on tehty Sonyn omia, varsin maltillisia muutoksia. Sony luottaa Androidissaan pitkälti Googlen näkemykseen Androidista, eikä yhtiö ole lähtenyt revittelemään muutosten suhteen sen isommin. Ja tämä on mielestäni erittäin hyvä asia.

Sonyn omat räätälöinnit ovat varsin kevyitä ja monilta osin hyödyllisiä: puhelimessa on erillinen pelitila, jonka kautta voidaan tallettaa pelivideoita, vaihtaa puhelimen näytön asetuksia, jne.

Maininnan ansaitsee myös Sonyn erinomainen yhden käden käyttötila, joka tekee pienestä ja sirosta puhelimesta entistä paremmin yhdellä kädellä käytettävän tapauksen.

Kuumeneminen

Toinen asia, josta olemme uutisoineet Sonyn ja muiden Android-valmistajien käyttämään Snapdragon 888 -piiriin liittyen, ovat sen kuumenemisongelmat. Jälleen sama ilmiö näkyy - ja jostain syystä Sony Xperia 1 III tuntuu kärsivän näistä ongelmista vielä pahemmin kuin muut testaamani SD888 -laitteet.

Pikaladatessa puhelin kuumenee usein epämiellyttävän kuumaksi. Samoin tietyissä raskaammissa peleissä ja mm. 4K-videota kuvattaessa sama tilanne toistuu. Kun tuohon pistetään päälle viikkoja jatkuneet +30C helteet kesällä 2021, oli puhelin yhden kerran niin kuuma, että se päätti sammuttaa itse itsensä kesken käytön.

Lisäksi tietyissä tilanteissa puhelin selkeästi havaitsi olevansa liian kuuma ja hidasti sovellusten toimintaa sen johdosta. Etenkin raskaimmissa peleissä hidastumisen näki, kun puhelin alkoi ensin lämpenemään merkittävästi, jota seurasi sitten peleihin syntynyt pieni nykiminen.

Vaihtoehdot?

Sony Xperia 1 III on järisyttävän kallis. 1300 euron hintalapulla sitä pitää verrata yksinkertaisesti kaikkein parhaimpiin kilpaileviin Android-lippulaivamalleihin.

Kameroiden osalta Sonyn markkinointimateriaali kuulostaa vakuuttavalta, mutta vaikka kuvat ovatkin upeita, eivät ne kuitenkaan ole aivan niin upeita kuin tällä hinnalla niiden pitäisi olla. Samaa - tai joiltain osin myös parempaa - kameralaatua saa, jos kääntää katseensa Samsung Galaxy S21 Ultraan, Xiaomi Mi 11 Ultraan tai jopa merkittävästi edullisempaan OnePlus 9 Pro -malliin. Kaikki nämä päihittävät Sonyn myös akkukestossa - ja Xiaomi ja OnePlus myös latausnopeudessa.

Jos taas hakusessa on nimenomaan pieneen käteen sopiva superpuhelin, vaihtoehtoja onkin jo sitten selkeästi vähemmän. Oikeastaan ainoa nykyisen “pienen” puhelimen määritelmän täyttävä vastaava kilpailija on Asuksen Zenfone 8, joka onkin sitten lähes puolet halvempi, vaikka suoritin ja sisuskalut ovatkin muutoin pitkälti samat. Asuksessa toki kameroiden laadusta pitää aavistus tinkiä Sonyyn verrattuna. Toisena vaihtoehtona voisi harkita viime vuoden aavistuksen verran edullisempaa Sonyn sisarmallia, arvostelussamme pärjännyttä Sony Xperia 5 II:sta, jota saattaa tarjouksista löytää todella edullisesti.

Mutta jos haussa on nimenomaan hyvää kuvanlaatua ottava huippupuhelin, joka on samalla myös mahdollisimman pieni, Sonylle ei oikein suoraa kilpailijaa ole. Ja se lieneekin Sonyn taktiikka: asemoida puhelin sellaiseen koloon, jossa täysin suoria kilpailijoita ei ole olemassakaan.

Yhteenveto

Sony Xperia 1 III on mielenkiintoinen tapaus. Se asettuu hinnaltaan suoraan kaikkein kalleimpien puhelinten kisaan - vastassaan Samsungin, Xiaomin ja OnePlussan kalleimmat mallit.

Mutta samalla Xperia 1 III pyrkii väistelemään suoraa vertausta lähimpiin kilpailijoihinsa tekemällä omat valintansa varsin erilaisella tavalla.

Puhelin on yksi harvoista edelleen pieneksi miellettävistä huippuluureista, vaikka näytöllä nimellisesti kokoa onkin varsin paljon. Lisäksi Xperia 1 III löytyvät muutamat jo harvinaiseksi käyneet ominaisuudet, kuten 3,5mm kuulokeliitäntä sekä muistikorttipaikka.

Puhelimen yksi markkinointikulma on sen 4K -tarkkuuden näytössä, josta löytyy 120 Hz virkistystaajuus. Yhdistelmä voi kuulostaa paperilla hyvältä - ja vaikkapa väritoistossa ja sulavuudessa se sitä onkin.. Mutta valitettavasti näytön käyttökelpoisuus on onnistuttu möhlimään keskimääräistä heikommalla valovoimalla.

Toisena isona kulmana Sony hehkuttaa puhelimen kahden polttovälin telekameraa. Käytännössä saman asian saisi toteutettua kahdella erillisellä telekameralla, kuten joissain kilpailijoiden malleissa onkin tehty. Ratkaisu on silti varsin toimiva: vaihdot eri polttovälien (“zoomikertoimien”) välillä tapahtuvat lähes silmänräpäyksessä.

Mutta kameroiden osalta Sonyn kokeellinen telelinssi ei valitettavasti vakuuta: 4,4x linssi on muuhun - varsin erinomaiseen - kamera-arsenaaliin nähden selkeästi heikkotasoisempi. Muilta osin takakameroista on vaikea löytää pahaa sanottavaa, mutta toisaalta, suurin piirtein samaa tasoa tuottavia huippukännyköitä on markkinoilla tälläkin hetkellä selkeästi edullisemmin.

Lisäksi hintaisekseen varsin onneton akkukesto sekä Snapdragonin aiheuttamat kuumenemisongelmat vievät lisää terää puhelimen houkuttelevuudelta.

Kaiken kaikkiaan: Sony Xperia 1 III olisi 700 euron hintalapulla erinomainen puhelin pientä ja siroa huippuluuria etsivälle, joka ei tarvitse pitkää akkukestoa. Mutta 1300 euron hintalapulla se on yksinkertaisesti lähes kaikin mahdollisin tavoin ylihinnoiteltu ominaisuuksiinsa nähden.

Tällä kertaa laitteen tähdet piti antaa osittain myös hinta-laatu -suhteen vuoksi - 700 euron hintalapulla Sony olisi neljän tähden puhelin, yli tuhannen euron hintalapulla se saa valitettavasti vain 3,5 tähteä.

Plussat

 • Loistava rakenne
 • IP65 / IP68 -sertifikaatti
 • Yksinkertaisen tyylikäs
 • Yksi harvoista pieneen käteen sopivista huippupuhelimista
 • 3,5mm kuulokeliitäntä
 • Näytön väritoisto on mainio
 • Kuvien väritasapaino on erinomainen
 • Erillinen kuvauspainike on kaivattu lisä
 • Erinomainen suorituskyky
 • Langaton lataus
 • Kevyt ja nopea Android

Miinukset

 • Erittäin kallis
 • Takakameroiden kuvanlaatu on parempaa keskiluokkaa, jopa hyvää, muttei kuitenkaan huippupuhelinten tasolla
 • Etukameran kuvanlaatu on vuoteen 2018 jämähänyt
 • Kuumenee ladattaessa erittäin paljon
 • Kuumenee raskaita sovelluksia pyörittäessä
 • Akkukesto on hintaluokassaan pettymys, myös muihin Snapdragon 888 -malleihin verrattuna
 • Ainoastaan 30W pikalataus

Sony Xperia 1 III

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.