Arvostelussa Amazfit GTR 2e

Testissä Amazfit GTR 2e: viehättävä sporttikello on osittainen raakile
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Xiaomi MiOT-ekosysteemiin kuuluva, älykelloja ja aktiivisuusrannekkeita valmistava Zepp Health Corporation (ex-Huami) toi Suomen markkinoille Amazfit GTS/GTR 2 -malliston helmikuussa.

Kolmikosta testiin saapui Amazfit GTR 2e, joka tarjoaa pyöreän, 1,39-tuumaisen AMOLED-näytön, kattavan määrän erilaista urheilu- ja kuntoilumuotoja, sykemittauksen, veren happisaturaation mittauksen sekä pitkän akunkeston.

Hintakaan ei ole paha, sillä tämän tyylikkäällä alumiinikuorella varustetun ns. kevytälykellon saa Suomessa 129,90 eurolla.

Tekniset tiedot

  • Rakenne:
  • Alumiinikuori, näytön suojana lasi, silikoniranneke, vedenkestävä 50 metriin asti
  • Näyttö:
  • 2.5D, 1.39”, AMOLED, 454 x 454, 326 PPI, Always On -toiminto, automaattinen kirkkauden säätö
  • Mitat:
  • 46.5 x 46.5 x 10.8 mm, 32 grammaa (ilman ranneketta)
  • Ominaisuudet:
  • Sykemittaus, veren happisaturaatio (SpO2-taso), stressi, unen seuranta, lämpötilan mittaaminen, 90 erilaista urheilu- ja kuntoilumuotoa, ilmoitukset puhelimesta, sää, musiikin hallinta, Bluetooth 5.0 -yhteys, Zepp -sovellus
  • GPS:
  • Sisäänrakennettu GPS-yhteys + GLONASS
  • Akku:
  • 471 mAh, magneettinen langaton laturi
  • Värit:
  • Obsidian Black, Matcha Green, Slate Grey
  • Hinta:
  • 129,90 euroa

Yksinkertaisen siisti ulkonäkö

Amazfit GTR 2e ei juurikaan erotu ulkonäöllisesti, sillä rungossa ei ole minkäänlaista korostusta tai esimerkiksi logoa. Oikeassa kyljessä on kaksi painiketta, joilla kellon toimintoja hallintaan.

Arvosteltavan kellon väri on musta rungon ja rannekkeen osalta. Saatavilla on myös harmaa kello harmaalla rannekkeella sekä harmaa kello vaaleanvihreällä rannekkeella.

Omasta mielestä kello on ulkonäöltään siisti ja tyylikäs. Sileä runko on materiaaliltaan alumiinia ja kello on vedenkestävä 50 metriin asti.

Ranneke on silikonia. Rannekkeen leveys on 22mm ja kello tukee pikakiinnitystä eli ranneke on helppo vaihtaa muunlaiseen halutessaan. Tämän itse tein, sillä omaan makuun ranneke ei ole paras mahdollinen.

Kellon mukana tuleva ranneke on miellyttävän pehmeä ja sileä, mutta hiostaa ranteessa jonkin verran etenkin kesällä. Rannekkeen kumikiinnikkeet eivät sisällä omaa kiinnikettä, joten ne eivät pidä ranneketta paikoillaan kovin hyvin.

Tyylikäs, pyöreä näyttö

Kellossa oleellisin ominaisuus on itse näyttö. GTR 2e:ssa näyttö on pyöreä ja kooltaan 1,39-tuumainen. Ulkoapäin näyttö on tyylikäs, sillä ympärillä olevat reunat ovat kapeat. Päällä oleva lasi kaartuu reunoilta hieman, joka saa kellon tuntumaan sirommalta.

Tosin kellon halkaisija on 46.5 mm, joten ihan pienimmästä kellosta ei ole kyse.

Näytössä hyödynnetään laadukasta AMOLED-tekniikkaa, jonka myötä musta on oikeasti mustaa ja kuvakin näyttää tarkalta 326 PPI:n lukeman myötä. Kirkkaus on myös kunnossa ja näyttö tukee automaattista kirkkauden säätöä, joten tältä osin kelloa on helppo käyttää myös ulkona.

AMOLED-tekniikan ansiosta kellossa voidaan hyödyntää Always On -toimintoa, joka näyttää kellonajan aina näytöllä. Tämän toiminnon voi ajastaa, jolloin näyttö ei ole päällä turhaan yöllä. Kellon näyttö menee kokonaan päälle, kun kello tunnistaa ranteen nostamisen.

Kosketuksen lisäksi toimintoja voidaan osittain hallita kahdella painikkeella. Toinen painike avaa valikon, kun taas toisen toiminnon voi päättää. Sen avulla voi avata vaikkapa urheilumuodot.

GTR 2e:ssa hyödynnetään kevyttä käyttöjärjestelmää. Ominaisuudet ovat rajattuja, joten täysiveriseksi älykelloksi tätä ei voida kutsua.

Kellotauluja löytyy kattava valikoima. Näitä voi vaihtaa helposti Zepp-sovelluksen kautta.

Kellotaululla sivuttaiset pyyhkäisyt näyttävät erilaisia valikoita. Näitä ovat esimerkiksi aktiivisuus, syke, sää ja musiikin hallinta. Ylhäältä alas pyyhkäisy tuo näkyviin pikavalikon ja alhaalta ylös puolestaan ilmoitukset.

Kellon huonona puolena voidaan sanoa suomen kielen puute. Sama koskee myös Zepp-sovellusta, joka kerää kellon tiedot.

Päivitys 20.7. : Zepp-sovellus päivittyi uudella visuaalisella ilmeellä ja samalla sovellus sai suomenkielisen käyttöliittymän.

Päivitys 7.10. : Kello sai suomenkielisen käyttöliittymän.

Sovelluksen päänäkymä näyttää eri tiedot selkeästi. Klikkaamalla vaikka unta saa näkymään tarkempia tietoja unesta. Aiempien öiden tuloksia näkee pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle, mutta tältä osin sovellus voisi olla helppokäyttöisempi, sillä tietyn päivän löytäminen ei ole kovin nopeaa.

Sovelluksen avulla voi vaihtaa myös erilaisia asetuksia. Esimerkiksi kellossa näytettäviä ilmoituksia voi säätää sovelluskohtaisesti, joten kaikki sovellukset eivät lähetä ilmoituksia.

Ilmoitusten osalta käyttö rajoittuu katseluun. Kellon näytöltä näkee esimerkiksi WhatsApp-viestin saapuessa sisällön ja lähettäjän, mutta viestiin ei voi vastata. Joidenkin ilmoitusten kohdalla kellon näytöllä näkyy ilmoituksen alkuperäksi vain “App”.

Ilmoituksia ei siis liiemmin voi kehua tämän kellon kohdalla.

Kattava määrä urheilumuotoja sisäänrakennetulla GPS:llä

Yksi Amazfit GTR 2e:n ominaisuuksista on luonnollisesti unen seuranta, joka tapahtuu automaattisesti.

Kello mittaa kestoa ja jakaa unen syvään, kevyeen ja REM-uneen sekä kertoo heräämisistä yön aikana.

Kesto on muihin testattuihin laitteisiin verratessa samalla tasolla.

Polar Ignite 2 -urheilukelloon verratessa Amazfit GTR 2e:n antama kesto syvän unen osalta on samalla tasolla. Kevyttä unta GTR 2e antaa enemmän ja REM-unta puolestaan vähemmän kuin Ignite 2.

Honor Band 6 -aktiivisuusrannekkeeseen verratessa lukemat vastaavat enemmän toisiaan.

Muiden laitteiden tapaan GTR 2e kertoo myös heräämisistä yön aikana. Kellon mukaan unen keskeytyksiä ei juurikaan kerry, kun taas Ignite 2:n mukaan olin yhtenä yönä hereillä 17 minuutin edestä.

GTR 2e antaa unesta myös pisteitä ja muutamia vinkkejä. Pisteet tuntuvat olevan liian korkeita, sillä lyhyen ja huonosti nukutun yön jäljiltä kello saattaa antaa 80/100 pistettä.

Urheilua ja liikuntaa varten kello tukee peräti 90 urheilu- ja kuntoilumuotoa. Näitä ovat muun muassa erilaiset juoksu-, pyöräily- ja uintimuodot. Automaattisesti kello osaa seurata 6 erilaista toimintoa, kuten kävelyä ja ulkona juoksemista.

Valikoima on siis kattava, joten jokaisen urheilutarpeisiin löytyy varmasti jotakin. Eri asia on tietenkin näiden tarkkuus. Itse tarvin lähinnä kävelyn ja pyöräilyn, joten näitä tuli vain testattua.

Kuntoilua ja tarkempaa mittausdataa varten kellossa on sisäänrakennettu GPS-paikannus. Kello myös käyttää omaa paikannusta, vaikka puhelimen kautta toimiva sijainti olisi saatavilla.

Tämä on pieni miinus, sillä toisinaan kello menettää sijainnin hetkellisesti liikuntasuorituksen aikana, mutta osaa toki palauttaa sen nopeasti useimmiten. Tämä saattaa aiheuttaa vääristymiä tuloksissa ja kerran kello ei palauttanut yhteyttä ollenkaan, joten suorituksesta kirjattiin ylös vain puolet.

Sisäänrakennetun GPS:n ansiosta GTR 2e osaa mitata esimerkiksi keskinopeuden ja matkan pituuden tarkemmin kuin esimerkiksi Honor Band 6 tai Xiaomi Mi Smart Band 6, joissa ei ole sisäänrakennettua GPS:ää. Myös päivittäiset kävellyt askeleet tuntuvat tallentuvan tarkasti.

Kellon voi laittaa tunnistamaan automaattisesti vaikkapa kävelyn, jolloin kello tallentaa tarkemmin esimerkiksi kuljetun reitin. Mittaaminen näkyy viiveellä kellossa, mutta taustalla kello on kuitenkin merkinnyt matkan oikein. Lisäksi kellon voi laittaa tunnistamaan automaattisesti pysähdykset liikuntasuoritusten aikana. Tämä toimii hyvin.

Kaiutinta kellossa ei ole, joten esimerkiksi liikuntasuoritusten aikana kello ei kykene ilmoittamaan äänellä etenemistä eikä siten myöskään puheluiden tekeminen onnistu kellolla.

Sykemittaus näyttää olevan suhteellisen tarkkaa. Sovelluksen kautta sykemittauksen voi laittaa tapahtumaan minuutin, viiden minuutin, kymmenen minuutin tai kolmenkymmenen minuutin välein. Sykettä voi tarkistaa myös manuaalisesti avaamalla sykemittauksen kellossa.

Lisäksi kello osaa mitata veren happisaturaatiota sekä mittaamaan lämpötilaa pohjassa olevilla sensoreilla. Lämpötilaa voi mitata ihosta tai kellon avulla voi mitata vaikkapa uima-altaan veden lämpötilan.

Kello käyttää PAI-terveydenseurantajärjestelmää, joka seuraa käyttäjän kokonaisvaltaista hyvinvointia yhdistämällä kerätyt tiedot. Tämän avulla käyttäjä saa selkeämpää kuvaa omasta terveydestä ja siten käyttäjä pystyy parantamaan omaa terveyttään.

Akunkesto jää lupauksista

Valmistaja lupaa akunkeston yltävän raskaalla käytöllä 12 vuorokauteen, normaalilla käytöllä 24 vuorokauteen ja peruskäytöllä jopa 45 vuorokauteen asti.

Itse en kuitenkaan yllä kellolla tällaisiin lukemiin.

Omalla kohdalla akunkesto yltää noin 7-8 vuorokauteen, jota voidaan edelleen pitää hyvänä aikana. Mutta toisaalta tätä voidaan pitää miinuksena, sillä kelloa mainostetaan yllä mainituilla erittäin pitkillä akunkestoilla.

Akun lataus toteutetaan omalla magneettisella laturilla, joka kiinnittyy kellon pohjaan. Valmistaja lupaa akun täyttyvän tyhjästä täyteen noin 2,5 tunnissa. Omien kokemuksien tämä pitää aikalailla hyvin paikkansa.

Yhteenveto

129,90 euron hinnalla GTR 2e on hyvä laite.

Laite vakuuttaa etenkin tyylikkään, pyöreän näytön sekä yksinkertaisen rakenteen avulla. Mukana tuleva ranneke ei ole niin hyvä, mutta sen voi onneksi helposti vaihtaa muuhun.

Kello toimii hyvin päivittäisen liikuntasuoritusten seurannassa ja sisältää kattavan määrän erilaisia vaihtoehtoja seuraamiseen. Sisäänrakennettu GPS-yhteys on erittäin mukava lisä, mutta se voisi olla parempikin, sillä yhteys katkeaa toisinaan. Kello osaa seurata myös unta, mutta omien kokemuksien mukaan tämä ei ole tarkinta mahdollista.

Kelloa markkinoidaan erityisen pitkällä akunkestolla, mutta omassa käytössä tällaisiin lukemiin ei ylletty. Keskimäärin kellolla pärjää 7 vuorokautta, joka on toki hyvä sekin.

Plussaa:

  • Ulkonäkö
  • Näyttö
  • Kattava terveyden seuranta
  • Suomen kieli kellossa
  • Hinta

Miinusta:

  • Akunkesto ei yllä lupauksiin
  • Ei kaiutinta
  • GPS-yhteyden pätkiminen
  • Ilmoitukset rajoittuvat katseluun, sovellus ilmoitettu joissakin tilanteissa “App” nimellä

Päivitys 20.7. klo 12.36: Zepp-sovellus päivittyi uudella visuaalisella ilmeellä ja samalla sovellus sai suomenkielisen käyttöliittymän.

Päivitys 7.10. : Kello sai suomenkielisen käyttöliittymän.

Amazfit GTR 2e

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.