Tätä Facebook on kauhulla pelännyt: iOS 14.5 julkaistiin

Petteri Pyyny

Tätä Facebook on kauhulla pelännyt: iOS 14.5 julkaistiin
Harva käyttöjärjestelmän uudistus on aiheuttanut niin suuria aaltoja kuin tänään ladattavaksi saapunut iOS 14.5. Facebook etenkin on ollut kauhuissaan uudistuksesta.

Vaikka Applen iPhonen uusi käyttöjärjestelmäversio sisältääkin monia näppäriä pikku uudistuksia, on kohumylly pyörinyt yhden sen ison uudistuksen myötä. Nyt jokaisen iPhoneen asennettavan sovelluksen on pakko pyytää käyttäjältä lupa tietojensa ja käyttäytymisensä seuraamiseen.

Facebook on pelännyt uudistusta niin paljon, että yhtiö on ostanut talven mittaan etusivujen kokoisia mainoksia Yhdysvaltain suurimmista sanomalehdistä, vaatien muutosta Applen uudistukseen. Yhtiö pelkää sitä, että oletettavasti harva käyttäjä antaa sen sovelluksille luvan jatkossa kerätä itsestään tietoa - saati sitten välittää sitä eteenpäin.

Lisäksi iOS 14.5 toimii niin, että jos lupaa ei anna, sovellusta voi silti käyttää: sovellus vain yksinkertaisesti ei enää saa sen jälkeen kerätä käyttäjänsä käyttäytymiseen pohjautuvaa tietoa. Mikäli sovelluksen huomataan rikkovan sääntöä, potkaistaan se pois Applen sovelluskaupasta.



Estämällä seurannan, sovellus ei saa enää tietoja muista puhelimeen asennetuista sovelluksista eikä siitä, millä verkkosivuilla puhelimen käyttäjä liikkuu. Tähän saakka Facebook - ja tuhannet muut yhtiöt - ovat keränneet tuota tietoa itselleen varsin suorasukaisesti. Kerätyistä tiedoista on koostettu käyttäjän profiili, jonka perusteella käyttäjälle on kohdennettu mainontaa.

Vastaavia liikkuja on tapahtumassa verkkomaailmassa muutoinkin ja niiden vaikutusta on toistaiseksi mahdotonta arvioida. Mainonnan ohjelmalliseksi ostamiseksi kutsuttu automaattinen käyttäjäprofiileihin pohjautuva mainonnan kohdentaminen muutti verkkomainonnan käytännössä täysin 2010-luvulla. Siinä rytäkässä monet tahot voittivat, mutta monet verkkopalvelut myös menettivät tulojaan. Ohjelmallista ostamista edeltäneessä ajassa vaikkapa urheiluvälineitä valmistava yhtiö kohdensi mainonnan ostamalla mainostilaa suoraan urheiluun keskittyviltä sivustoilta - nyt samaa mainostilaa voi ostaa vaikkapa aikuisviihdesivuilta, kunhan tiedetään sivuilla vierailevan käyttäjän olevan kiinnostunut (aikuisviihteen lisäksi) urheiluvälineiden hankinnasta.

iOS 14.5 on ladattavissa kaikkiin sitä tukeviin iPhone-malleihin jo nyt, puhelimen asetusvalikon kautta (mikäli puhelin ei itse vielä päivitystä ehdota).

iOS 14.5 voi ladata kaikkiin iPhone-malleihin iPhone 6S-mallista alkaen (myös ensimmäisen sukupolven iPhone SE on tuettujen listalla).


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
231 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
519 € Dustin Home
539 € Proshop
557 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -16%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.