Opas: Lue QR-koodi Androidilla ilman sovelluksia

Petteri Pyyny

Opas: Lue QR-koodi Androidilla ilman sovelluksia
QR-koodit ovat käteviä pieniä työkaluja, joilla voi lisätä helposti avattavan linkin vaikkapa käyntikorttiin tai paperilehdessä olevaan mainokseen. Niiden avaamiseen on olemassa satoja sovelluksia, mutta Androidissa sellaista ei tarvitse asentaa lainkaan.

QR-koodit ovat siis "kaksiulotteisia viivakoodeja", sellaisia neliöitä, kuten uutisemme kuvituskuvassakin on. Yleensä sellaisen lukeminen avaa tietyn verkkosivuston - ja siihen ne ovatkin erinomaisen käteviä työkaluja.

Jokaisessa Androidissa on asennettuna tyypillisesti vähintään yksi tässä oppaassamme käytetyistä sovelluksista, joka osaa avata QR-koodit oikein.

Kokeile puhelimen omalla kameralla

Monilla Android-valmistajilla on omassa kamerasovelluksessaan jo valmiina QR-koodien tunnistus. Eli kaikkein helpoimmalla pääset, kun kokeilet ottaa kuvan QR-koodista ihan sillä tavallisella puhelimen kameralla.

Jos kamerasovellus tukee QR-koodia, kuvaa otettaessa tyypillisesti esiin tulee kehotus "siirrytäänkö tälle verkkosivulle" tms. Jos tällaista ilmoitusta ei tule, puhelimen kamerasovellus todennäköisesti ei QR-koodeja tunnista, joten on aika siirtyä muihin vaihtoehtoihin.

Googlen sovellus

Jokaisessa Android-puhelimessa on esiasennettuna Googlen oma hakusovellus. Se tunnistaa myös QR-koodit.

Se onnistuu näin:

1. Avaa Googlen sovellus

Avaa Googlen sovellus hakupalkin kautta


Avaa Google-sovellus. Jos kotinäytössäsi näkyy Googlen hakupalkki, kuten useimmilla näkyy, pääset Googlen sovellukseen suoraan napauttamalla hakupalkin G-kirjainta.

2. Avaa kuvahaku

Avaa kuvahaku


Nyt, napauta Googlen sovelluksen yläreunassa näkyvän hakupalkin oikeassa reunassa näkyvää pientä värikästä neliötä.

3. Skannaa koodi

Lue QR-koodi


Googlen sovelluksen kuvahaku avautuu ja voit kameralla osoittaa QR-koodiin. Kun sovellus tunnistaa QR-koodin, se tarjoaa linkin osoitteen koodin päällä. Linkkiä napauttamalla kyseinen sivusto aukeaa selaimeen.Google Lensin avulla

Googlen hakusovelluksen sijaan voit käyttää myös Google Lens-sovellusta, joka sekin on esiasennettuna lähes kaikkiin nykyisiin Android-puhelimiin. Sovellus löytyy sovellusluettelosta nimellä Lens (ei siis Google Lens, vaan pelkkä Lens).

Avaa sovellus ja siirrä kameranäkymä haluamasi QR-koodin päälle.

Skannaa QR-koodi Lensin avulla


Kun Lens tunnistaa QR-koodin, se näyttää osoitteen QR-koodin päällä. Napauttamalla sormella tuota osoitetta kyseinen linkki avataan selaimessa.QR-koodit ovat näppäriä apuvälineitä ja sellaisten luonti onnistuu helposti itsekin, oppaidemme avulla:

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy A13 – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A13
99 € Telia
139 € Gigantti
139 € Power

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Apple iPhone Xs Max – hinta laskenut -28%

Realme C35 – hinta laskenut -25%

Realme C35
149 € Verkkokauppa.com
224 € CDON
227 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 199 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -24%

Samsung Galaxy A04s
98 € Power
99 € Gigantti
99 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.