OnePlus sulkkee sovelluksia taustalta liian aggressiivisesti, syynä Kiina

Petteri Pyyny

Kiinan takia OnePlussan puhelimet sammuttavat sovelluksia liiankin aggressiivisesti
OnePlus tekee valtavan tehokkaita puhelimia, joiden sisuskaluissa ei ole pihistelty käyttömuistin eikä laskentatehon suhteen - ja akkukestokin on yleensä erittäin hyvää tasoa. Tästä huolimatta yhtiön puhelimet ovat pahamaineisia sovellusten tappajia.

Sovelluskehittäjät vihaavat puhelinvalmistajia, jotka tappavat aivan hyväksyttyjäkin taustasovelluksia paljon äkäisemmin kuin mitä ns. puhdas Android tekisi. Syy tähän on se, että jos vaikkapa käyttäjän asentama HIGH.FI:n uutiswidgetti ei päivitykään enää automaattisesti, syyttää käyttäjä sovelluksen tekijää, vaikka oikea syyllinen olisikin puhelinvalmistaja.

Tähän samaan ongelmaan törmäsi myös Suomen virallinen koronajäljityssovellus Koronavilkku, jonka tiimoilta sovellukseen piti tehdä erillinen päivitys ongelmaa ratkaisemaan.



Itse asiassa täysin "puhdas" Android antaa asennettujen sovellusten taustaprosessien toimia taustalla täysin vapaasti.

Sovelluskehittäjät ylläpitävät itse asiassa epävirallista "häpeälistaa" Don't kill my app!-palvelussa. Ja pahin sovellusten luvaton tappaja ei olekaan, vastoin yleistä luuloa, Huawei, vaan juurikin OnePlus.

Dont kill my app! -sivuston tilasto
Don't Kill My App! -sivuston häpeälista 10.10.2020


Mutta miksi ihmeessä yritys, joka tekee kevyellä Androidilla varustettuja supertehokkaita puhelimia hyvällä akkukestolla, haluaa sulkea sovelluksia niin tehokkaasti, että käyttäjät joutuvat ihmettelemään sovellusten toimivuutta?

OnePlussan omasta Android-versiosta OxygenOS:stä vastaava tuotepäällikkö Sam Twist vastasi tähän XDA-Developersin pitkässä haastattelussa.

Syy on lopulta yksinkertainen: Kiina.

Ja samalla se on hieman monimutkaisempi. Kiinassa myydyissä Android-puhelimissa ei käytetä Googlen omaa sovelluskauppaa Google Playta käytännössä lainkaan, vaan maassa on käytännössä kymmeniä eri sovelluskauppoja, joilla kaikilla on suhteellisen vahva asema maassa.

Koska eri sovelluskauppojen laadunvalvonnan taso vaihtelee merkittävästi, Kiinassa leviävät myös sellaiset sovellukset, jotka eivät täyttäisi Googlen Play-kaupalleen asettamia ehtoja mm. virranhallinnasta ja taustaprosessien toiminnasta.

Eli yksinkertaistaen: Kiinassa ihmisillä on puhelimissa sovelluksia, jotka saattavat haukata tehokkaankin puhelimen akkua huomaamatta - ja koska Google ei ole Kiinassa vahtimassa sovellusten toimintaa, joutuvat laitevalmistajat sovellusten "poliiseiksi".


OnePlussan mukaan yhtiö on tietoinen ongelmasta ja kertoo tasapainottelevansa tärkeäksi kokemansa nopean käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden välimaastossa. Mutta haastattelussa Twist lupasi yhtiön paneutuvan tähänkin ongelmaan tarkemmin jatkossa.

OnePlussan puhelimissa sovelluksen taustalla toimimisen varmistaminen vaatii käyttäjältä useita eri askeleita asetusvalikon kautta ja keskivertokuluttaja on harvoin valmis tällaiseen vaivaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.