Valtava määrä iPhone- ja Mac -pelejä vaarassa Epicin ja Applen riidan vuoksi

Petteri Pyyny

Valtava määrä iPhone- ja Mac -pelejä vaarassa Epicin ja Applen riidan vuoksi
Epic ja Apple ovat riidoissa, joka juontaa juurensa Fortniteen ja rahaan. Epic, joka on suositun Fortnite -pelin tekijä, kiukuttelee Applen käytännöstä napata itselleen 30 prosenttia kaikesta rahasta, jota pelaajat käyttävät pelien sisäisiin ostoksiin.

Tätä vastaan yhtiö kehitti oman maksujärjestelmänsä suoraan Fortniten mobiiliversioiden sisään. Lopputulos oli ennalta-arvattava: Fortnite potkaistiin ulos sekä Applen App Storesta että Googlen Google Play -kaupasta.

Android-käyttäjät voivat pelin edelleen itselleen ladata, asentamalla sen APK-tiedoston suoraan puhelimeensa (oppaamme: näin asennat APK-tiedostoja Androidiin), mutta iPhone-pelaajilla sellaista vaihtoehtoa ei ole, vaan sovelluksia voi asentaa ainoastaan App Storen kautta.

Mutta nyt riita on edennyt vielä pahempaan tilanteeseen, sillä Apple on päättänyt poistaa Epiciltä kaikki Applen kehittäjälisenssit.

Miksikö tämä on ongelma?



Siksi, että Epic kehittää omien peliensä lisäksi myös maailman suosituinta pelimoottoria Unreal Engineä, jonka päälle on rakennettu tuhansia ja taas tuhansia muita pelejä. Jos nimet PUBG, Mortal Kombat, Bioshock tai Unreal Tournament sanovat jotain, ymmärtää skaalasta hieman.



Epicin kehittäjäoikeuksien poisto tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiö ei voi enää kehittää omien peliensä lisäksi myöskään Unreal Engineä Applen alustoille. Eli Unreal Enginen kehitys ja bugikorjaukset sekä iPhonella, iPadilla että Macillä pysähtyisivät kuin seinään. Joka tietysti iskee suoraan Unreal Engineä käyttäviin muiden firmojen pelikehittäjiin, jotka ovat voineet luottaa siihen, että Unreal Engineä paikataan ja parannetaan Epicin toimesta jatkuvasti.

Estääkseen kehittäjätunnustensa poiston, on Epic haastanut Applen oikeuteen Yhdysvalloissa, jossa se pyytää oikeusistuinta estämään - ainakin tilapäisesti - Apple-tunnustensa jäädytyksen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.