Firefoxin mobiilisovellus sai ison päivityksen: uusi ulkonäkö, lisää nopeutta ja turvallisuutta

Janne Yli-Korhonen

Firefoxin mobiilisovellus sai ison päivityksen: uusi ulkonäkö, lisää nopeutta ja turvallisuutta
Firefoxista on viimeinkin julkaistu mobiilille uusi versio, joka muuttaa selaimen ulkonäköä, tuo muutaman ominaisuuden lisää, parantaa selaamisen nopeutta ja parantaa turvallisuutta. Samalla sovellus hyppää 68 -versiosta suoraan 79 -versioon.

Mozilla esitteli tulevaa mobiilisovellusta jo yli vuosi sitten, joka silloin tunnettiin nimellä Firefox Preview. Uuden sovelluksen lupailtiin saapuvan jo viime vuoden syksyllä, mutta tästä tavoitteesta jäätiin aika kauas. Nyt kuitenkin uusi sovellus on ladattavissa sovelluskaupasta ja se tunnetaan nyt ihan Firefox -nimellä eli vanha versio on korvattu.



Käyttöliittymä

Uusi Firefox-sovellus muuttaa selaimen ulkonäköä. Selaimen hakupalkin voi nyt laittaa alhaalle, jossa siihen pääsee helpommin käsiksi, kun sormea ei tarvitse venyttää näytön yläreunaan asti. Palkin voi toki halutessaan laittaa edelleenkin yläreunaan. Hakupalkissa on myös äänihaku.



Sovellus tukee nyt myös tummaa teemaa, joka on tullut erittäin tutuksi Android 10 -käyttöjärjestelmäversion myötä. Teeman voi valita tummaksi, vaaleaksi tai seuraamaan laitteen teemaa.

Avoimien välilehtien valikko on myös saanut uutta ulkonäköä. Välilehdet näkyvät nyt päällekkäin, josta välilehden voi helposti sulkea pyyhkäisemällä sivulle. Uusi versio onnistuu pitämään enemmän välilehtiä avoinna, joten niiden välillä vaihtaminen onnistuu erittäin nopeasti. Lisäksi avoimien välilehtien valikon voi nyt sulkea pyyhkäisemällä alaspäin, kun vanhassa versiossa piti painaa yläreunassa sijaitsevaa nuoli-painiketta.

Uutta ulkonäköä on saanut myöskin asetukset, jota on tehty edeltäjään verratessa selkeämmäksi.

Uusi Firefox tuo mukanaan uutena ominaisuutena kokoelmat, joihin voi tallentaan haluamansa nettisivut, jotta ne löytää myöhemmin helpommin. Kokoelmat näkyvät sovelluksen aloitussivulla.

Uuden Firefoxin mobiiliversion käyttöliittymä

Nopeus ja turvallisuus

Yksi suurimmista uudistuksista on selaimen tekniikka. Uusi selain hyödyntää Mozillan omaa GeckoView-selainmoottoria, jolla pystytään Mozillan mukaan saavuttamaan jopa kaksinkertainen nopeus verrattuna edellisiin Firefox Android -versioihin.

Vuorokauden käytön jälkeen voin sanoa, että nopeutta on tullut jonkin verran lisää, mutta ihan selkeään kaksinkertaiseen nopeuteen selain ei yllä (ainakaan vielä). Pikaisen testin perusteella uusi versio nopeuttaa aloitussivulta avattavan nettisivun avaamista noin 2 - 3 sekunnilla eli jos sivu aukesi ennen 7 sekunnissa niin nyt se avautuu noin 5 sekunnissa.

GeckoView parantaa myös yksityiseen ja turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia. Firefoxista löytyvä Tracking Protection -ominaisuus on päällä oletuksena, josta esiteltiin juuri uusi versio.

Myös Tracking Protection -ominaisuus (tehostettu seurannan suojaus) auttaa nopeudessa estämällä seuraimia. Ominaisuudesta voidaan laittaa päälle tiukka-tila, joka estää vieläkin enemmän seuraimia sekä myös mainoksia, jolloin nettisivut aukeavat vieläkin nopeammin. Tämä saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia, sillä kaikki sivun toiminnot eivät välttämättä toimi. Ominaisuuden saa kuitenkin tarvittaessa nopeasti pois käytöstä.


Uuden selaimen käyttöönoton yhteydessä seurantaeston voi valita tavalliseksi tai tiukaksi, jonka voi myöhemmin vaihtaa asetuksista.

Ihan kaikkea samoja ominaisuuksia uudesta selaimesta ei vielä löydy. Omassa käytössä paljon ollut 'välilehtijono' puuttuu ja lisäksi monet selaimen lisäosista eivät tällä hetkellä toimi. Sovellukseen luvataan ajan myötä tuoda lisää ominaisuuksia.

Lataa Firefox Androidille.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.