Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Pieni älypuhelin - mitä vaihtoehtoja löytyy vuonna 2020

1
Janne Yli-Korhonen

Pieni älypuhelin - mitä vaihtoehtoja löytyy vuonna 2020
HS.fi kirjoitti mielenkiintoisen artikkelin, että pienikokoisia älypuhelimia ei ole enää saatavilla. Artikkelin mukaan pieniä älypuhelimia ei voi enää ostaa mistään.

Se pitää aika hyvin paikkansa.

Puhelimien näyttöjen koot pyörivät siellä 6 - 7 tuuman tienoilla. Samalla puhelimen mitat ovat kohtuullisen suuret, vaikka nykyaikainen lippulaivapuhelin sisältääkin kapeat reunat näytön ympärillä.

Ennen pieni älypuhelin oli varustettu noin 4 tuuman näytöllä, kuten artikkelissa mainitussa iPhone SE -puhelimessa.

Miksi puhelimet ovat kooltaan isoja?

Käytännössä jokaiselta valmistajalta löytyy isokokoinen puhelin. Mutta miksi?

Isossa puhelimessa on iso näyttö, jolta on paljon mukavampi katsoa videoita YouTubesta tai elokuvia Netflixistä. Isolla näytöllä onnistuu hyvin kahden sovelluksen käyttäminen samanaikaisesti ja pelaaminen on helpompaa, jos näytöllä on myös painikkeita pelaamista varten.

Eli videoiden katsominen, somen ja netin selaaminen on "parempaa" isolla näytöllä.


Kuluttajat myös vaativat enemmän puhelimelta. Sen pitää olla kuin tietokone, joka mahtuu taskuun. Ison puhelimen sisälle mahtuu enemmän.

Vuonna 2020 puhelimiin on pakattu useampi kamera, iso akku, tehokas suoritin ja jopa pieni moottori ylös nousevaa etukameraa varten. Nämä osat vievät paljon tilaa ja ne pitää kaikki saada mahtumaan puhelimen sisälle. Se on paljon helpompaa isomman luurin kanssa.

Tehokkaat komponentit vaativat myös paremman jäähdytyksen puhelimen sisällä, joka on myös helpompi toteuttaa, kun on enemmän tilaa käytettävissä.

Valmistajat ovat kuitenkin huomanneet ongelman puhelimien kasvun myötä: isoa puhelinta ei ole kovin helppo käyttää yhdellä kädellä.

Tämän takia valmistajat ovat lisänneet puhelimien ohjelmistoon yhden käden tilan, että ison puhelimen käyttö onnistuisi paremmin yhdellä kädellä.

Mikä on pieni puhelin vuonna 2020?

Puhelinta voidaan sanoa pieneksi, jos se sisältää alle 6 tuuman näytön ja leveydeltään alle 7 cm.

Tämän artikkelin valinnat perustuvat juuri puhelimiin, jotka ovat leveydeltään alle 7 senttimetriä. Tämän pienempiä puhelimia ei juuri ole saatavilla, vaikka kysyntää HS:n artikkelin mukaan olisi.

Pieni älypuhelin

Apple iPhone 8 julkaistiin vuonna 2017 ja se on tähän mennessä viimeinen Applen puhelin, joka sisältää kotipainikkeen sormenjälkilukijalla. Uudemmat iPhonet käyttävät Face ID:tä eli puhelimen lukituksen avaamiseen käytetään kasvojentunnistusta. Puhelin sisältää 4.7" Retina HD -näytön ja on leveydeltään 6,73 cm. Koska kyseessä on Applen laite, se on edelleen hyvä ostos. Puhelin tulee saamaan päivityksiä käyttöjärjestelmään vielä hyvän aikaa. 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustettua mallia myydään tällä hetkellä 549 eurolla. Puhelimen saatavuus alkaa kuitenkin olla hieman heikompaa. Apple iPhone Xs on uudempi puhelin, jonka hinta on sellainen tuhat euroa. Näytön koko on 5.8", mutta leveydeltään se on hieman yli 7 cm.


Samsung Galaxy S10e sisältää 5.8" Full HD+ -näytön ja leveydeltään puhelin on juuri alle 7 cm, joten koon puolesta Galaxy S10e on hyvä vaihtoehto. S10e:n takaa löytyy kaksi kameraa, kun taas Galaxy S10 ja Galaxy S10 Plus sisältävät kolme. Kooltaan nämä puhelimet ovat myös isompia. Galaxy S10 sisältää 6.1" näytön ja Galaxy S10 Plus 6.4" näytön. Galaxy S10e sisältää 6 gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja laitteen sormenjälkilukija sijaitsee laitteen kyljessä, joten ominaisuuksien puolesta Galaxy S10e tarjoaa paljon. Hintaa puhelimella on 799 euroa, mutta tarjouksessa hinta tippuu parilla sadalla eurolla.

Samsung Galaxy A20e on lähes samanlevyinen kuin Galaxy S10e eli leveyttä on alle 7 cm. Näytön koko on myös 5.8", mutta resoluutio on vain HD+ tasoa. Toki hintaa laitteella on vain 199 euroa ja se myös näkyy laitteen ominaisuuksissa. Takana on kaksi kameraa ja sormenjälkilukija, sisäistä tallennustilaa on 32 gigatavua ja keskusmuistia 3 gigatavua.

Samsung Galaxy A40 jatkaa samoilla linjoilla kahden edellisen Samsungin puhelimen kanssa. Leveys on hieman alle 7 cm ja näytön koko on 5.9". Näytön resoluutio on kuitenkin Full HD+ -tasoa ja siinä käytetään Super AMOLED -tekniikkaa. Galaxy A40 on keskitason puhelin ja hintaa sillä on 249 euroa. Ominaisuuksien puolesta Galaxy A40 häviää Galaxy S10e puhelimelle.

Sony Xperia 10:n Full HD+ -näytön koko on 6.0", mutta kuvasuhde on 21:9 eli näyttö on hieman korkeampi verrattuna muihin puhelimiin. Näytön koosta huolimatta puhelimen leveys on alle 7 cm. Xperia 10 on keskitason puhelimen, jolla hintaa on noin 299 euroa. Puhelimen sisältä löytyy Snapdragon 630 -piiri, 3 gigatavua keskusmuistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Sonylta löytyy myös tehokkaampi Sony Xperia 1 21:9 kuvasuhteella, mutta hintaa on enemmän ja leveys on hieman yli 7 cm.


Sony Xperia 5 on Sonyn uusin lippulaivamalliston puhelin. Se tarjoaa hyvää suorituskykyä Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin myötä. Keskusmuistiakin on mukavat 6 gigatavua ja tallennustilaa on 128 gigatavun edestä, jota saa lisättyä muistikortilla. Puhelimen leveys on alle 7 cm, vaikka näytön koko on 6,1 tuumaa. Näytön kuvasuhde on 21:9, jota käytetään Xperia 10 ja Xperia 1 -puhelimissa. Puhelimessa on myös laadukas kamerajärjestelmä. Sony Xperia 5 on ennakkomyynnissä 9.10.2019 asti, jonka aikana puhelimen mukaan saa langattomat Sony WF-1000XM3 -vastamelukuulokkeet (arvo 249 euroa). Sony Xperia 5 hinta on 799 euroa.

Sony Xperia XZ2 Compact on nimensä mukaisesti kompakti puhelin. Puhelin on julkaistu jo yli vuosi sitten, joten sen saatavuus alkaa olla heikkoa. Tällä hetkellä puhelinta myydään noin 550 euron hinnalla. Näytöllä on kokoa vain 5" Full HD+ resoluutiolla varustettuna ja leveyttä puhelimella on 6,5 cm, joten se sopii hyvin yhden käden käyttöön. Suorituskyky on myös hyvällä tasolla Snapdragon 845 -piirin muodossa ja puhelimessa on Android 9 Pie -käyttöjärjestelmä.

Google Pixel 3a on leveydeltään juuri 7 cm ja sen näytön koko on 5.6". Google Pixel -puhelimet tunnetaan laadukkaista kameroista, joten myös Pixel 3a:ssa on laadukas kamera takana. Suorituskyvystä vastaa Snapdragon 630 -piiri, käyttömuistia on 4 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa on 64 gigatavua. Hintaa on 599 euroa, mutta puhelimen saatavuus on hieman heikkoa Suomessa. Myös Google Pixel 3 on hyvä valinta, jos sitä onnistuu Suomesta löytämään.

Monet listan Android-puhelimista saa päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon. Katso koko lista tästä.

Katso myös:
Parhaat puhelimet juuri nyt.


Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja