Uusi piiri lupaa kuituyhteyksien huippunopeudet puhelimiin

Matti Robinson

Uusi piiri lupaa kuituyhteyksien huippunopeudet puhelimiin
5G-yhteyksien testaaminen on edennyt niin Koreassa kuin Suomessakin ja ensimmäisiä todellisia kenttätestejä voidaan odottaa jo tämän vuoden lopulla. Vielä hetkeen 5G-yhteyksien nopeuksista ei kuitenkaan päästä kuluttajalaitteissa nauttimaan, ensimmäiset verkot saadaan luotua Suomessa todennäköisesti aikaisintaan 2018 ja kuluttajille todennäköisesti 5G-laitteita tulee vasta vuosi pari myöhemmin.

Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, sillä mobiiliyhteyksien nopeuksia saadaan kehitettyä myös ilman uuden sukupolven teknologiaa. Qualcomm on jo aiemmin kertonut ensimmäisestä 5G-modeemistaan, jonka ensimmäisen näytetoimitukset lähtevät käyntiin todennäköisesti vuoden lopulla tai 2018 alkuvuodesta, mutta nyt on kerrottu nopeammin markkinoille saapuvasta uudesta 4G LTE -modeemista.



Kuten Suomessa mm. DNA:kin on todennut, niin vielä parin vuoden ajan nopeutusta haetaan 4G-teknologioiden hiomisella. Qualcommin uusi piiri mahdollistaa 12 yhtäaikaisen linjan käytön, joissa jokaisessa voi liikkua 100 megabitin edestä dataa. Tämä tarkoittaa siis parhaimmillaan 1,2 gigabitin teoreettista nopeutta, joka päihittää jopa useimpien kuituyhteyksien tiedonsiirtokapasiteetin.

Snapdragon X20 -nimellä tunnettu piiristä on nyt lähtenyt toimitukseen ensimmäiset näytekappaleet, mutta sitäkin joudutaan odottamaan vielä tovi. Ensimmäisiä kuluttajalaitteita saapuu markkinoille ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Niinpä X20 voi löytyä esimerkiksi Galaxy S9:stä, LG G7:stä tai muusta ensi vuoden huippulaitteesta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.