Arvostelussa Honor 8 - Suomalaisten suosikkipuhelin sai seuraajan

4
Testissä Honor 8: Suomalaisten suosikkipuhelin sai seuraajan
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Viime vuonna kehuja sekä kuluttajilta että arvostelijoilta kerännyt Honor 7 löytyy edelleen operaattoreiden myydyimmistä puhelinmalleista. Puhelinvertailun testiin saapuneella seuraajalla onkin isot saappaat täytettävänään. Honor 8 esiteltiin Kiinassa jo heinäkuun alussa, mutta Suomeen puhelin saapui elokuun lopulla.

Honor 8:n hinnat ovat Suomessa edelleen noin 449 euroa 32 gigatavun mallista ja 499 euroa 64 gigatavun mallista. Honorin hinta on noussut jonkin verran, sillä viime vuonna Honor 7:n suositushinta myyntiintulohetkellä oli 399 euroa. Honor 8 on tällä hetkellä hinnaltaan verrattavissa esimerkiksi iPhone SE-, Huawei P9-, Moto X Force-, Xperia X Compact- ja Moto Z Play -älypuhelimiin. Lisäksi viime vuoden lippulaivamalleja, kuten Galaxy S6- ja LG G4 -älypuhelimia myydään satunnaisesti 450-500 euron hintaluokassa. Muista vertailukelpoisista älypuhelimista maininnan ansaitsee tällä hetkellä 400 eurolla myytävä OnePlus 3.

Honor 7:n menestyksen myötä odotukset Honor 8:lle ovat kovat. Huaweikin on jälleen toistanut viime vuoden kaavan järjestämällä uudelle Honorille Suomessa näyttävän mainoskampanjan. Alla olevassa arvostelussa selviää, tarjoavatko kiinalaisvalmisteisen puhelimen ominaisuudet vastinetta edeltäjän antamille koville ennakko-odotuksille.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 6.0, EMUI 4.1
 • Mitat:
 • 145 x 71 x 7,45 mm
 • Paino:
 • 153 g
 • Näyttö:
 • 5,2” 1920x1080 pikseliä, 423 PPI
 • Suoritin:
 • HiSilicon Kirin 950
 • RAM:
 • 4 GB
 • Tallennustila:
 • 32/64 GB, microSD-muistikorttipaikka
 • Kamerat:
 • Takakamera 12 megapikseliä (f/2.2), etukamera kahdeksan megapikseliä (f/2.4)
 • Yhteydet:
 • 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC
 • SIM:
 • 2x Nano-SIM (vaihtoehtoisesti muistikortti ja yksi nano-SIM)
 • Akku:
 • 3000 mAh
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija, USB Type-C

Ulkonäkö

Honor 8:n ulkonäkö on yllätys. Puhelin ei muistuta ulkoisesti kovin paljoa Honor 7:ää tai syksyllä julkaistua P9:ää. Honor 8:n takaosa on valmistettu Huawein mukaan kaksinkertaisesta 2.5D-lasista ja sen erikoisuutena on 15-kerroksinen rakenne, jonka ansiosta se kerää valoa ja näyttää erilaiselta eri kulmista katsottuna. Efekti voi tyylikkyydeltään jakaa mielipiteitä. Toisaalta lasin käyttö tekee Honor 8:sta arvokkaamman näköisen älypuhelimen, mutta kameroiden, sormenjälkilukijan ja lasin yhdistelmä ei välttämättä ole vielä löytänyt täydellistä muotoaan. Puhelin on ehkä vieläkin hivenen tylsän näköinen erikoisuuksistaan huolimatta.

Lasipinta kerää odotetusti sormenjälkiä, mutta ongelma on käytännössä yllättävän pieni. Sen sijaan takalasi ehti jo testin aikana naarmuuntua jonkin verran, vaikka se ei erityisen koville joutunutkaan.

Kädessä Honor 8 tuntuu jämäkältä ja riittävän paksulta, jotta sen ei tarvitse pelätä taipuvan kevyestä väännöstä. Puhelin on kuitenkin välillä yllättävän liukas. Tämän huomaa, kun sen asettaa epätasaiselle pinnalle. Muutenkin puhelin voi lähteä liukumaan nopeasti yllättävissä tilanteissa.

Puhelimen kaiutin on sijoitettu laitteen pohjalle USB Type C -mallisen latausliitännän viereen. Myös kuulokeliitäntä on sijoitettu puhelimen pohjalle. Yläreunassa on puolestaan infrapunalähetin, joka mahdollistaa puhelimen käytön kaukosäätimenä.

Puhelimeen voi asettaa kaksi SIM-korttia, mutta se tarkoittaa samalla microSD-korttipaikasta luopumista. Useimmille yksi SIM-kortti ja yksi microSD-kortti lienee kuitenkin riittävä ratkaisu. Jos SIM-kortteja on kaksi, tukee puhelin 4G-yhteyksiä toiselle ja 2G-yhteyksiä toiselle kortille.

Honor 8:n takapinta on käytännössä täysin tasainen lukuun ottamatta sormenjälkilukijaa, joka tekee pinnalle pienen kuopan. Puhelimen kamerat ovat toisaalta hyvässä suojassa tasaisen pinnan alla, mutta toisaalta voidaan olla ongelmissa, jos lasiin tulee särö juuri kameroiden kohdalle.

Tekniikka

Honor 8:ssa on P9:ään nähden nimellisesti heikompi Kirin 950 -järjestelmäpiiri (P9:ssä oli Kirin 955), mutta käytännössä sen suorituskyky jää isoveljestään vain hieman. Kirin 955:n tapaan 16 nm:n tekniikalla valmistettu Kirin 950 sisältää neljä 2,3 GHz:n Cortex-A72-ydintä ja neljä 1,8 GHz:n Cortex-A53-ydintä. Vertailun vuoksi Applen, Samsungin ja Qualcommin huippupiireihin verrattavissa oleva Kirin 955 sisältää neljä 2,5 GHz:n A72-ydintä ja neljä 1,8 GHz:n A53-ydintä. Grafiikkasuorittimena on Mali-T880 MP4, joka on esimerkiksi NotebookCheck-sivuston mukaan verrattavissa suorituskyvyltään Adreno 420- ja Power VRGX6450 -grafiikkasuorittimiin, mikä tarkoittaa parin vuoden takaista huipputasoa.

Ainoastaan uusimmat, huipputason grafiikoilla varustetut mobiilipelit voivat aiheuttaa Kirin 950 -piirille vaikeuksia. Käytännössä Honor 8 tarjoaa kuitenkin hintaansa nähden hyvää suorituskykyä pidemmälläkin tähtäimellä. Jos kuitenkin haluaa erityisesti panostaa suorituskykyyn samassa hintaluokassa, kannattaa katseet suunnata OnePlus 3 -älypuhelimeen.

Näyttö vastaa ominaisuuksiltaan täysin P9:n näyttöä. Se täyttää puhelimen etupuolen 72,5 prosenttisesti, mikä on suhteellisen kelvollista. RAM-muistin määrä on Honor 8:ssa positiivinen yllätys. Viime vuonna Honor 7 tuli myyntiin 16 gigatavun tallennustilalla ja kolmen gigatavun RAM-muistilla. Nyt Honor 8 tulee Suomeen myyntiin 32 ja 64 gigatavun muistivaihtoehdoilla ja neljän gigatavun RAM-muistilla. Honor 8 onkin teknisiltä ominaisuuksiltaan selkeä päivitys Honor 7:ään.

Honor 8:n 3000 milliampeeritunnin (11,46 Wh) akku vastaa P9:n akkua. Koko on tavanomainen nykypäivän viisituumaisille puhelimille ja akun kesto on odotetulla tasolla. Tehokäyttäjät voivat joutua lataamaan puhelinta pari kertaa päivässä, mutta satunnaisemmalla käytöllä puhelin kestää kokonaisen päivän. Plussaa voi antaa mukana tulevasta pikalaturista, jonka luvataan laboratorio-olosuhteissa täyttävän akun 47 prosenttiin 30 minuutissa.

Honor 8:n sormenjälkilukija poikkeaa hieman Huawein aiemmista lukijoista, sillä se toimii myös klikattavissa olevana painikkeena. Huawei kutsuu painiketta älynäppäimeksi ja sen toiminnallisuuden voi päättää asetuksista. Näppäin voi tehdä eri asioita painalluksesta, tuplapainalluksesta ja pohjassa pitämisestä. Sormenjälkilukijana älynäppäin on tuttuun Huawei-tapaan laadukas, mutta aivan salamannopea tai sataprosenttisen varma se ei ole.

Käyttöliittymä

Honor 8 on varusteltu viime vuonna esitellyllä Android 6.0 -käyttöjärjestelmällä. Android Nougatin puuttumisen voi vielä tässä puhelimessa antaa anteeksi, koska se on vasta tehnyt tuloaan ensimmäisiin älypuhelimiin. Käyttöliittymän ulkoasu itsessään muistuttaa vahvasti Applen iOS-käyttöjärjestelmää, sillä Huawei on tuttuun tapaansa esiasentanut puhelimeen oman EMUI-käyttöliittymänsä. EMUI on varmasti tuttu Huawein puhelimia viime vuosina käyttäneille, mutta poikkeaa melko tavalla tehdas-Androidin ulkoasusta.

Huawein käyttöliittymä aiheuttaa välillä ongelmia. Esimerkiksi HiVoice-sovellus muistuttaa jatkuvasti olemassaolostaan, ellei sen ilmoituksia erikseen asetuksista estä. Lisäksi EMUI:n perinteisenä ongelmakohtana uusille käyttäjille on sovellusvalikon puute, mutta asiaan kykenee totuttautumaan. Mainittavan arvoista lienee myös se, että puhelimen suomenkieliset ilmaisut ovat paikoitellen könkköjä.

Asetuksista voi kytkeä päälle “näköystävällisen tilan”, joka suodattaa näytön sinistä valoa. Ominaisuus on mukava lisä ja tekee näytön katselemisesta vähemmän rasittavaa erityisesti hämärässä.

Kamerat

P9:n tapaan Honor 8:sta löytyy tuplakamera, mutta tällä kertaa ilman Leican brändimerkintää. Molemmat kamerat ovat 12 megapikselisiä, mutta toinen kuvaa ainoastaan mustavalkoisesti. Yhdistelmän ajatellaan tekevän kuvista valoisempia ja tarkempia sekä väreistä kirkkaampia.

Molemmissa kameroissa käytetään Sonyn IMX286-kamerasensoria pikselikoon ollessa 1,25 mikrometriä. Vertailun vuoksi esimerkiksi OnePlus 3:ssa käytetään Sony IMX 298 -sensoria 1,12 mikrometrin pikseleillä, joka on sama kuin viime vuoden Huawei Mate 8 -älypuhelimessa.

Mustavalkoinen kamerasensori pystyy Huawein mukaan vangitsemaan kaksinkertaisesti valoa. Toisin kuin P9:ssä mustavalkoisten kuvien ottaminen pelkästään sillä ei kuitenkaan ole mahdollista. Käytännössä kameran suorituskyky on vähäisessä valaistuksessa yllättävän vaisu eli kuvat pysyvät esimerkiksi Galaxy S7:n kuviin verrattuna tummina, epäselvinä ja kohina on selvästi havaittavissa. Huippuälypuhelimien tapaan Honor 8:n kamera suoriutuu ulkokuvauksesta päiväsaikaan erittäin hyvin ja lähikuvauksella saa näyttäviä kuvia.

Honor 8:n kahdeksan megapikselin etukamera on yllättävän hyvä, vaikka se ei teknisesti ole erityisen ihmeellinen. Huippujälkeä etukameralta ei odotettukaan, mutta selfieiden otosta se selviää kunnialla.

P9:stä poiketen Honor 8:ssa ei ole hyödynnetty Leican brändiä. Kamerasovelluksesta löytyy ammattilaiskuvaustila, joka on nimetty “pro-valokuvaksi”. Se tarjoaa muutamia säätömahdollisuuksia, mutta esimerkiksi kuvien tallentaminen RAW-muodossa ei ole mahdollista.

Yhteenveto

Honor-puhelimet ovat keskeinen osa Huawein myyntiä varsinkin Suomessa ja viime vuoden tapaan markkinointiin on panostettu näkyvästi. Tienvarsilla onkin voinut nähdä Honor 8 -mainoksia, joita on tähdittänyt mm. Makwan Amirkhani. Elokuun lopulla julkaistu puhelin nousi syyskuussa odotetusti kolmen myydyimmän puhelimen joukkoon kolmella operaattorilla ja edeltäjämallikin löytyy edelleen myyntilistojen kärkinimistä.

Viime vuoden Honor 7:ään verrattuna Honor 8:sta on selvästi pyritty tekemään hieman enemmän high end -luokan laite käyttämällä esimerkiksi valmistusmateriaalina lasia ja korottamalla hintaa 50 tai 100 eurolla tallennustilasta riippuen.

Sormenjälkilukija on puhelimessa nopeuden ja tarkkuuden puolesta hyvä, mutta sen sijoituspaikka ei välttämättä miellytä kaikkia. Uutena ominaisuutena oleva älynäppäin on kiva lisä, joka tekee esimerkiksi suosikkisovelluksen avaamisesta nopeaa.

Perustason älypuhelinkäyttöön Honor 8 on hyvä vaihtoehto. Sen tekniset ominaisuudet ja EMUI-käyttöliittymä tekevät tavallisimpien sovelluksien käytöstä, nettiselailusta ja ikkunanäkymien selailusta sujuvaa ja laitteen ei tarvitse pelätä hyytyvän. Huippumalleista Honor 8:n erottaa puuttuvasta IP-luokituksesta eli puhelimella ei ole vedenpitävyysluokitusta. Lisäksi puhelimen kamerasta puuttuu RAW-kuvausmahdollisuus, optinen kuvanvakain ja 4K-videokuvaus. Jos näitä ominaisuuksia kaipaa samassa hintaluokassa, kannattaa katseet suunnata viime vuoden huippumalleihin, kuten Galaxy S6 -älypuhelimiin.

Honor 8 on hintaisekseen hyvä laite ja varma valinta, mutta jos samalla rahalla haluaa huipputehoa ja parasta mahdollista vastinetta rahoille, kannattaa OnePlus 3:a pitää vaihtoehtona. 64 gigatavun Honor 8:n kanssa suunnilleen samaan hintaan myytävä Huawei P9 on myös hyvä vaihtoehto, jos pitää ulkonäöllisesti hieman erilaisesta älypuhelimesta.

Huawei Honor 8

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)

Anonyymi käyttäjä
Jandersky (vahvistamaton)

2

Mua harmittaa ihan hirveästi tässä se ettei saa eri yhteystietojen henkilöille säädettyä eri viesti merkkiääniä. Tunnistaisi heti merkkiäänestä että keneltä viesti tulee. Tai edes eri ryhmiltä. En mistään ole tätä löytänyt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
LePPiS8 (vahvistamaton)

3

Moi,
Kumpi olisi parempi puhelin, Honor 8 vai Sony Xperia XA1. Itselläni on hirveä pään raapiminen puhelimien vertailusta tullut, joten ulkopuolinen mielipide olisi tervetullut

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
TässäVastaus (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LePPiS8:

Moi,
Kumpi olisi parempi puhelin, Honor 8 vai Sony Xperia XA1. Itselläni on hirveä pään raapiminen puhelimien vertailusta tullut, joten ulkopuolinen mielipide olisi tervetullut

Itse hommaisin Honor 8, syistä että minulla on hyviä kokemuksia honor puhelimista (Honor 8 myös itsellä). Huawei honor 8 puhelimessa on myös hyvä kaksoiskamera, (jos siis tarvitset puhelimelta hyvää kameraa) hieno desing ja hyvät värivaihtoehdot jos sillä on yhtään väliä. Kun taas Sonyn XA- malleista olen kuullut paljon huonoa; ongelmia esimerkiksi kameran tarkennuksen, akun, ja ylikuumenemisen ja sitä kautta myös suorituskyvyn kanssa.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.