Qualcommilta ensimmäinen 5G-modeemi – Mahdollistaa 5 gigan langattomat yhteydet

Manu Pitkänen

Qualcommilta ensimmäinen 5G-modeemi – Mahdollistaa 5 gigan langattomat yhteydet
5G-aikakausi tuntuu vielä kovin etäiseltä, mutta uusi matkapuhelinverkkotekniikka on kyllä hiljalleen tulossa saataville. Qualcomm on esimerkiksi esitellyt jo ensimmäisen 5G-modeemin, jonka avulla laitteet pystyvät siirtämään dataa langattomasti jopa viiden gigabitin sekuntinopeudella.

Snapdragon X50 -modeemin korkea maksiminopeus perustuu 5G-verkon käyttämään korkeaan taajuusalueeseen. Dataa siirretään 28 gigahertsin taajuusalueella ja 800 megahertsiä leveän taajuuskaistan ansiosta Qualcomm on voinut hyödyntää taajuusyhdistelyä (Carrier Aggregation) paljon ronskimmalla otteella kuin LTE-verkon tapauksessa. Siinä missä LTE-yhteyksissä voidaan yhdistää neljä 20 megahertsin taajuusaluetta, osaa Snapdragon X50 hyödyntää yhteensä kahdeksaa 100 megahertsin taajuusaluetta samanaikaisesti.

Korkean taajuuden (28 GHz) takia dataa ei voida siirtää kovin pitkiä matkoja – jo huoneen seinä riittää estämään yhteyden muodostumisen. Tämän takia Qualcomm on joutunut kehittämään keinoja, joiden avulla seinäheijastuksia voitaisiin hyödyntää datasiirrossa. Snapdragon X50:n rajoitteena on myös se, että modeemi tukee ainoastaan 5G-yhteyttä. Mikäli laitevalmistaja haluaa tukea myös kolmannen ja neljännen sukupolven matkapuhelinyhteyksiä, niin laitteeseen on lisättävä X50:n rinnalle toinen modeemi.



Qualcommin tavoitteena on aloittaa Snapdragon X50:n näytetoimitukset sen asiakkaille ensi vuoden loppuun mennessä. Ensimmäiset modeemia hyödyntävien laitteiden uskotaan tulevan markkinoille vuoden 2018 alussa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.