Apple tinkii katteistaan: Sovellustilaukset voivat halventua

Manu Pitkänen

Apple tinkii katteistaan: Sovellustilaukset voivat halventua
Suoratoistopalvelut opettivat kuluttajat hankkimaan sähköisiä sisältöjä jatkuvan tilauksen muodossa, mutta Applen App Store -sovelluskaupan ehdot sopivat huonosti yhteen tämän liiketoimintamallin kanssa. Applen perimää 30 prosentin osuutta kuukausimaksusta pidettiin kohtuuttoman suurena.

Applen osuuden takia esimerkiksi Spotify on yrittänyt houkutella asiakkaita tekemään tilaukset sovelluksen ulkopuolella palvelun omien järjestelmien kautta. Tällöin Apple ei käsittele rahaa lainkaan, joten se ei voi myöskään vaatia osuutta tilauksesta. Spotify-sovelluksen sisällä tehty tilaus on kuukausimaksultaan korkeampi kuin esimerkiksi Spotifyn verkkosivujen kautta tehty tilaus.

Kesällä Apple kertoikin muuttavansa sovelluskauppansa ehtoja niin, että yli vuoden kestäneistä tilauksista peritään 30 prosentin sijaan vain 15 prosentin osuus. Ensimmäisen vuoden ajan palveluntarjoajat saavat kuitenkin edelleen vain 70 prosenttia sovelluksen sisällä tehdyistä tilauksista. Puheet ovat muuttuneet teoiksi iPhone 7:n julkistuksen alla eli uusi tilaushinnoittelumalli on nyt otettu käyttöön. Apple kertoo mallin tarkemmista yksityiskohdista palveluntarjoajille omilla verkkosivuillaan.



Käyttäjien näkökulmasta muutos ei välttämättä aiheuta mitään suurempaa. Tulevaisuudessa palveluntarjoajat voivat kuitenkin tarjota hanakammin yksinkertaisempaa sisäistä ostoa ulkoisille tilaussivuille ohjaamisen sijaan. Sisäisten ostojen hinnatkin voivat pudota muutoksen seurauksena.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.