Viime hetken joululahjavinkit: Älypuhelimien lisälaitteet

Manu Pitkänen

Viime hetken joululahjavinkit: Älypuhelimien lisälaitteet
Vuosi vuodelta älypuhelimien asema ihmisten tärkeimpänä elektronisena laitteena kasvaa. Puhelin on jo useimmissa tapauksissa korvannut digipokkarit, autonavigaattorit, videokamerat, MP3-soittimet ja käsikonsolit.

Puhelimet ovat käyttömahdollisuuksien puolesta todellisia runsauden sarvia. Lähes jokaiseen käyttötilanteeseen löytyy sopiva sovellus tai lisälaite. Älypuhelimille tarkoitettu lisälaite onkin oiva joululahjaidea. Tässä jutussa annamme muutamia vinkkejä joululahjaideointia varten.

Mitä pitää muistaa?

Puhelimien lisälaitteita ei kannata ostella summamutikassa, sillä laitteet eivät välttämättä toimi kaikkien puhelimien kanssa.

Applen puhelimissa ja tableteissa käytetään Lightning-liitäntää, kun taas Android- ja Lumia-puhelimista löytyy microUSB-paikka. Ota siis selville mikä puhelin lahjansaajalla on ja katso onko laite yhteensopiva sen kanssa.

Jotkut laitteet vaativat toimiakseen puhelimeen asennetun sovelluksen. Sovellukset löytyvät yleensä iPhonelle ja Androidille, mutta Windows Phonen / Lumian kohdalla voi tulla vastaan puutteita.Suojakuoria käytetään suojaamaan puhelinta, mutta ne ilmentävät myös kantajan persoonaa. Älä siis osta suojakuorta joululahjaksi, ellet tiedä tarkkaan lahjansaajan makua.

Lifestyle ja harrastus

Tänä vuonna puhelinvalmistajat ja useat uudet start upit ovat tuoneet markkinoille liikkumisen seurantaan tarkoitettuja lisälaitteita sellaisella tahdilla, että heikompaa alkaa heikottaa.

Saatavilla on kohtalaisen edullisia liikkumisen seurantaan tarkoitettuja aktiivisuusrannekkeita, joista ei löydy yhtä kattavia multimediaominaisuuksia kuin usean sadan euron älykelloista.

Joulukinkkua voi sulatella esimerkiksi kotimaisen Polar Loopin opastaman. Hintaa sillä on noin 60–70 euroa. Painon seurantaan löytyy Withingsiltä kehoanalyysivaaka, joka tallentaa painon ja kehonkoostumustiedot langattomasti puhelimeen (kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä vaakaa välttämättä koeta kauniina ajatuksena).

Kuntoilijalle hyvä lahja on myös muutaman kympin maksava käsivarsikotelo, johon Spotifyta toistavan puhelimen voi kiinnittää lenkin ajaksi.

Liikkeellä


Retkeilijöille tai muuten liikkeellä jatkuvasti oleville hyvä lahjaidea on vaikkapa kannettava akku, josta puhelimen akkua voi ladata täydemmäksi kun virtapistokkeita ei ole saatavilla.

Varavirtalähteiden eli mobiiliakkujen hinnat liikkuvat muutamissa kympeissä. Huomiota kannattaa kiinnittää akun kapasiteettiin ja ulostuloliitäntöihin. Puhelimien akkujen koot liikkuvat 2000–3000 milliampeeritunnin tietämillä, joten 8000 mAh:n akusta puhelimen saa ladattua täyteen pari kertaa. Jos varavirtalähteestä löytyy kahden ampeerin ulostulo, pystyy sen avulla lataamaan esimerkiksi tablettien isot akut tavallista liitäntää nopeammin (riippuen tietysti tabletin ominaisuuksista).

Koska puhelinta käytetään jo navigaattorina, on puhelimien autotelineillekin tullut enemmän tarvetta. Siinä olisi hyödyllinen ja edullinen lahja paljon tien päällä aikaa viettäville.


Kuvaus


Älypuhelimien kameroissa käytetään lyhyttä polttoväliä, minkä vuoksi lähikuvat pitää ottaa hyvin läheltä kohdetta ja maisemakuvissa taas voi näkyä liian paljon etualalla olevaa maastoa.

Puhelimella paljon kuvaavalle oiva lahjaidea onkin puhelimiin myytävät objektiivit/linssisarjat, joiden ansiosta puhelimen optiset ominaisuudet voi sopeuttaa eri kuvaustilanteisiin sopivaksi.

Ennen ostoa kannattaa tarkistaa objektiivin kiinnitysmekanismi ja yhteensopivuus puhelimen kanssa. Objektiivit on yleensä suunniteltu paljaille puhelimille, eli niitä ei välttämättä voi käyttää suojakuorien kanssa. Objektiivi voi myös hankaloittaa salaman käyttöä.

Objektiivien lisäksi kameroihin kiinnitettäviä suotimia voi katsella. Esimerkiksi pyöröpolarisaatiosuotimen (CPL) avulla voi vähentää heijastuksia (hyödyllinen esimerkiksi kuvatessa veden äärellä), lisätä kuvien kontrastia sekä kylläisyyttä. Suomessa ainakin Cyberphoto.fi myy B+W:n Smart-Pro-nimistä CPL-suodinta.

Kuvausjalustakin on hyvä lahjaidea, esimerkiksi Jobyn GripTight GorillaPod Stand -jalusta on kohtalaisen edullinen, mutta nivellettyjen jalkojen ansiosta puhelin voidaan tukea melkein mihin tahansa.

Puhelimelta löytyviä videoita ja valokuvia voi esitellä isommalle porukalle television kautta. Sisältöjen siirto langattomasti televisioon puhelimesta onnistuu näppärästi Chromecast-mediatikun avulla.

Selfie-kuvien otossa tulee välillä kaivanneeksi hieman kättä pidempää ja maailmalla niin sanotuista selfie-kuvaustikuista onkin tullut jonkin sortin ilmiö. Japanissa tikkuja on myyty pidempään, mistä ilmiö on rantautunut länsimaihin tämän vuoden aikana.

Pelaaminen


Älypuhelimien näytöt ovat kasvaneet viiteen tuumaan ja suorituskyky on kasvanut samalla uusiin sfääreihin, minkä ansiosta nykyaikaiset puhelimet soveltuvat hyvin jo graafisten 3D-pelien pelaamiseen.


Puhelimet ovatkin syömässä markkinoita käsikonsoleilta, kuten vaikkapa PlayStation Vitalta. Käsikonsoleiden etuna on pelaamiseen tarkoitetut fyysiset painikkeet, joita kosketusnäytöllisistä puhelimista ei löydy.

Puhelimille on kuitenkin myynnissä erillisiä peliohjaimia, jotka muuntavat älyluurin täysiveriseksi käsikonsoliksi. Ohjaimen etsinnässä kannattaa kuitenkin huomata, että puhelimen koko, merkki/malli ja käyttöjärjestelmä asettavat rajoitteita.

Peliohjaimia ovat tuoneet markkinoille muun muassa Logitech, MOGA ja Mad Catz.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -18%

Oppo Reno 12 Pro
443 € CDON
550 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 542 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.