Facebook suunnitteli koko mobiilisovelluksensa uudelleen - ei ole enää tunnistaa samaksi palveluksi

Valtteri Ahonen

Facebook suunnitteli koko mobiilisovelluksensa uudelleen - ei ole enää tunnistaa samaksi palveluksi
Uutisoimme pari viikkoa sitten Facebookin huhutusta Paper-sovelluksesta, jonka odotettiin olevan Flipboardin tyyppinen uutistenlukusovellus jonkinlaisella Facebook-integraatiolla. Yhtiö on nyt paljastanut luomuksensa, ja se osoittautui olevan myös paljon muuta.

Paper on koko Facebook uudelleen suunniteltuna. Siinä on unohdettu perinteinen, nykyisen kaltainen käyttöliittymä ja siirrytty nappuloista sivuttaissuuntaisiin pyyhkäisyihin navigoinnissa. Papersin näkymä on joukko päivityksistä koostuvia ruutuja, joiden kanssa voi suorittaa niiden tyypistä riippuen erilaisia toimintoja. Hieman vaikeasti selitettävissä oleva idea selviää varmaankin parhaiten alla olevalta videolta.




The Vergen haastattelussa ei käynyt selväksi, onko Paperin tarkoitus jossain vaiheessa kokonaan korvata nykyinen Facebook-sovellus, mutta ainakin käytännön tasolla se voisi olla mahdollista. Kaikki Facebookin yhdinominaisuudet on saatu mukaan ja sovellusta kehutaan sen helppoudesta ja käyttönopeudesta.

Paperin käyttäjä on ikään kuin pakotettu käyttämään jokaiseen päivitykseen enemmän aikaa, kun kaikki statukset näkyvät yksi kerrallaan koko ruudun kokoisena. Uusi sovellus tarjoaa siis selkää vastapainoa nykyisen Facebookin ja Twitterin tyyppisille sisällön ahmimiselle. Varmasti uusi muoto tarjoaa Facebookille myös uusia mahdollisuuksia mainosmielessä.


Paper tarjoaa myös uuden tavan tehdä tilapäivityksiä. Käyttäjä näkee päivitystä valmistellessaan esikatselun siitä, miltä lopullinen postaus tulee tarkalleen näyttämään (WYSIWYG). Paperin kehittäjätiimi toivoo, että sovellus kasvaa tavallaan omaksi jutukseen, eikä profiloidu vain uudeksi tavaksi käyttää Facebookia, vaikka pohjalla toki sama vanha palvelu pyöriikin.

Toistaiseksi Facebook aikoo tarjota sovelluksen vain Yhdysvalloissa vaikuttaville iPhone-käyttäjille. Tulevista suunnitelmista ei ole tietoa. Sovellus on sen saaville ladattavissa 3.2. alkaen.

Facebook Paper on ensimmäinen tuote, jonka yhtiön sisäinen Facebook Creative Labs on tuottanut. Osaston tarkoituksena on innovoida ja kehittää uutta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.